Európa legnagyobb vállalatai legalább 100 milliárd eurós közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységeik miatt az orosz–ukrán háború kitörése óta. A 600 európai cég éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés azt mutatja, hogy 176 vállalat számolt el veszteségekről az oroszországi vállalkozásaik eladása, bezárása vagy leépítése következtében – írta meg a Finacial Times

Shell announces withdrawal from Russian oil and gasMOSCOW, RUSSIA - MARCH 08: A view from a Shell gas station in Moscow, Russia on March 08, 2022. Shell is set to withdraw from its involvement in all Russian hydrocarbons, including crude oil, petroleum products, gas and liquefied natural gas (LNG) in a phased manner, aligned with new government guidance, the company announced on Tuesday. As an immediate first step, the company will stop all spot purchases of Russian crude oil, it said, adding that it will also shut its service stations, aviation fuels and lubricants operations in Russia. Pavel Pavlov / Anadolu Agency (Photo by PAVEL PAVLOV / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Az összesített adat nem tartalmazza a háború közvetett makrogazdasági hatásait, például a magasabb energia- és nyersanyagköltségeket. 

A háború előtt Oroszországban 1871 európai tulajdonú cég több mint 50 százaléka még mindig az országban működik. 

Az országban továbbra is jelen lévő európai vállalatok közé tartozik az olasz UniCredit, az osztrák Raiffeisen, a svájci Nestlé és az Egyesült Királyság Unilever is.

Még ha egy vállalat sok pénzt veszített is Oroszországban, azok a cégek, amelyek maradnak, sokkal nagyobb veszteségeket kockáztatnak

– vélekedett Nabi Abdullaev a Control Risks stratégiai tanácsadó cégtől. Szerinte egyértelművé vált, hogy a teljes elszakadás volt a legjobb stratégia a vállalatok számára, hogy reagáljanak a háború kitörésére. 

A kivonulás okozta költségek legnagyobb része az olaj- és gázipari cégekhez tartozik, ahol csak három vállalat – a BP, a Shell és a TotalEnergies – számolt be, 

összesen 40,6 milliárd eurónyi veszteségről. A háború miatt magasabb gáz- és olajárak ugyanakkor bőven kárpótolták a cégeket: a három vállalat tavaly 95 milliárd eurónyi profitot termelt.   

„A továbbra is Oroszországban működő cégek nagy kockázatú szerencsejátékot folytatnak” – állítja Anna Vlasjuk, a KSE tudományos munkatársa. Emlékeztetett, hogy Moszkva által a háború kezdete óta bevezetett szigorúbb kilépési szabályok valószínűsítik a vállatok kisajátítását, így „szinte lehetetlen osztalékot kivonni ezekből a vállalkozásokból”. 

A még mindig ott lévő cégeknek jobb lenne, ha egyszerűen befejeznék az üzletet. Szerintem senki sincs biztonságban

– mondta. „Mi volt az ürügy a Carlsberg kisajátítására? Valóban nemzetbiztonsági kérdés? Nem hiszem” – tette hozzá. 

Félelem és reszketés vár a multikra Oroszországban

A Kreml már rátette a kezét a Danone és a Carlsberg helyi érdekeltségére, és a cégvezetők attól tartanak, hogy ez csak a kezdet. A multik mozgástere beszűkült: eljönni nem tudnak, és érdekeltségeikért pénzt sem remélhetnek.