A Budapest Airport minden szükséges engedély birtokában, a hatályos és vonatkozó jogszabályokkal összhangban végzi a repülőtér üzemeltetését – ezt a társaság közölte a Világgazdaság megkeresésére. 

BUDAPEST, HUNGARY -29 MAY 2019- View of the Budapest Ferenc Liszt International Airport (BUD), formerly known as Budapest Ferihegy International Airport, headquarters for Wizz Air (W6).
A bíróság a hatósági eljárások folyamatáról mondott ítéletet, szó sincs a ferihegyi reptér felfüggesztéséről. Fotó: Shutterstock

Lapunk azért kereste meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető céget, mert a napokban kiderült: a magyar bíróság több friss ítéletében is a reptér működése szempontjából nem kedvező döntést hozott. Legalábbis ez az értelmezés jelent meg a nyilvánosságban annak kapcsán, hogy először a Kúria hatályon kívül helyezte a budapesti repülőér környezetvédelmi engedélyét, majd a Fővárosi Törvényszék a zajgátló védőövezetről szóló határozat ügyében is új eljárás lefolyatását rendelte el.

A pereket kezdeményező Kulturált Légi Közlekedésért Egyesület győzelemkén értékelte a fejleményeket és annak a véleményének adott hangot, hogy a ferihegyi reptéren a megfelelő környezeti hatástanulmány hiányában történhettek kapacitásnövelő fejlesztések. Sőt, azt is jelezték, hogy mivel a repülőtérnek nincs környezetvédelmi engedélye, 

 

a hatóságnak azonnali jelleggel intézkednie szükséges a Liszt Ferenc Repülőtér működésének felfüggesztéséről.

 

Talán nem kell különösebben részletezni, hogy amennyiben ez a felvetés helytálló, annak milyen fokú következményei lehetnének. Már csak azért is, mert éppen javában zajlanak a tárgyalások a Budapest Airport állami visszavásárlásáról. Csakhogy a ferihegyi repteret üzemeltető cég merőben másképp látja a kialakult helyzetet. Válaszaiból világosan kiderül, hogy a bírósági döntések a gyakorlatban semmilyen módon nem érintik a működést, vagyis a reptéri tevékenység felfüggesztése fel sem merül. „A hivatkozott bírósági döntés nincs hatással a budapesti repülőtér mindennapi működésére” – húzták alá.

Azt is kiemelték, hogy a Budapest Airport valamennyi fejlesztése és beruházása a jogszabályoknak és törvényi előírásoknak megfelelően, a magyar hatóságok által kiadott engedélyek alapján valósult meg. Minden esetben aszerint járt el, ahogyan az illetékes hatóságok az adott eljárás folyamatát meghatározták. Végül pedig arra is rámutatott, hogy a környezetvédelmi engedély esetében a Kúria, a zajgátló védőövezet esetében a bíróság mostani döntése 

magára a hatósági eljárások folyamatára vonatkozott,

vagyis a légügyi hatóság, illetve a környezetvédelmi hatóságot érinti.

Döntött a ferihegyi repülőtérről a bíróság, és ez lehet, hogy mindent a feje tetejére állít

Miközben javában zajlik a Budapest Airport visszavásárlása, a bíróság olyan döntéseket hozott, amelyek súlyosan kihathatnak a budapesti reptér működésére.