A holland versenyhatóság (ACM) elutasította az Apple fellebbezését az ellen, hogy 50 millió eurós bírságot kell fizetniük. Bár még az eljárást nem zárult le teljesen, az Apple a holland bíróságokhoz fordul segítségért.

Portland,,Or,,Usa,-,Nov,9,,2022:,App,Store,Icon
Fotó: Shutterstock

Az Apple már régóta kötelezi alkalmazáson belüli fizetési rendszerének használatát, amely 30 százalékos jutalékot számít fel az App Store-ban jelenlévő alkalmazásoknak. Erről egyes fejlesztők, mint például a Tinder tulajdonosa, a Match Group Inc. úgy vélekedtek, hogy túlságosan megnöveli az alkalmazáson belüli fizetések összegét. Az ACM tavaly úgy határozott, hogy az Apple szabályai sértik a holland versenytörvényeket a társkereső alkalmazások piacán, és arra kötelezte az Apple-t, hogy engedélyezze a fejlesztők számára harmadik féltől származó fizetések használatát.

A Reuters cikke szerint az Apple teljesítette az ACM legtöbb feltételét, de nem fizette be a kiszabott bírságot, amely heti 5 millió euró volt. A bírság végül 50 millió eurónál állt meg, amikor is az Apple nem volt hajlandó fizetni.

Az Apple fellebbezett a bírság ellen, mondván, hogy ACM helytelenül határozta meg az érintett piacokat, és túlbecsülte az Apple pozíciójának dominanciáját a társkereső alkalmazások terén.

Nem értünk egyet az ACM eredeti határozatával, amely rontja a befektetési ösztönzőket és nem szolgálja a felhasználók adatvédelmi politikáját

– nyilatkozta az Apple.

Az ACM közölte, hogy ha nyer a bíróságon, közzéteszi az Apple által kifogásolt eljárás még nyilvánosságra nem hozott részét.