Emelkednek a Magyar Posta levélfeladásainak díjai januártól – közölte a társaság az MTI-vel pénteken.

Árat emel a Magyar Posta: drágább lesz levelezni. Fotó: Molnár Péter

Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a Magyar Posta által alkalmazott levélfeladási díjak csak minimálisan (legalábbis összegét tekintve), alatti mértékben emelkednek. 

Az árváltozás 2024. január 1-jétől lép életbe.

Arról is tájékoztattak, hogy pontosan milyen szolgáltatás és mennyivel drágul. Az egyik a lakosság által leggyakrabban használt 50 gramm alatti tömegkategória. Itt a belföldi elsőbbségi levél díja 300 forintról 330-ra emelkedik. A második kategória a belföldi nem elsőbbségi levél, aminél a díj 210-ről 230 forintra nő. Az állami társaság jelezte, hogy ezzel a Magyar Posta levélfeladási díjai régiós viszonylatban továbbra is a legalacsonyabbak közé fognak tartozni. 

Az is kiderült még, hogy a papíralapú feladásoknál az ajánlott levelekért 60 forinttal, a tértivevényes levelekért pedig 45 forinttal kell majd többet fizetni. Az elektronikus adattal feladott ajánlott és tértivevényes levélküldemények tarifája 55, illetve 40 forinttal emelkedik.

A Magyar Posta évente közel 450 millió levelet kezel, amelynek nagy részét, mintegy 90 százalékát továbbra is az üzleti partnerek adják fel. Kiemelték azt is, hogy a lakosság által feladott levelek mennyisége alacsony, átlagosan évente csak 1-2 levelet ad fel egy magánszemély.

A postai szolgáltatás jövőjéről beszélt a Magyar Posta vezére: kiderült, mi a terv a fiókokkal

Az ősz eleje óta az év végi rohamra készül a Magyar Posta Zrt. Balczó Barnabás, a társaság elnök-vezérigazgatója szerint felkészültek a rendkívüli csomagforgalomra is. Arról is beszélt a Világgazdaságnak adott interjújában, milyen tapasztalatokat szerzett hajnali két órakor a logisztikai központban, miért nem működhet tizenhárom posta egy megyei jogú városban, és hogy mi lesz a Posta jövője.