A londoni értéktőzsdén jegyzett 350 legnagyobb vállalat (FTSE 350) igazgatótanácsának harmadában ült nő júliusban. A vezérigazgatói szintre ez a mérték 9 százalékra olvadt – derült ki a The Pipeline tanácsadó cég sorban nyolcadik éves jelentéséből, amelyet a Bloomberg vett észre. A női-férfi vezetők eloszlása a gazdasági ágazatok és a vállalati területek közt is beszédes.

Late,At,Night,In,The,Corporate,Office,Meeting,Room:,At
A vállalati vezetők közt egyre nagyobb arányban vannak nők, de még messze elmaradnak a férfiak számától.
Fotó: Shutterstock

Sue O’Brien, a The Pipeline elnöke szerint a nőket általában olyan területekről léptetik elő vezető pozíciókba, amelyekből ritkábban érhető el a vezérigazgatói szint. Ilyenek a HR- és a marketingdivíziók. A vezérigazgatókat ugyanis inkább olyan pozíciókból választják ki, ahol korábban a vállalati pénzügyekért feleltek, valamint a cég nyereségére és veszteségére erős hatásuk volt.

Gazdasági ágazatok terén is nagy az eltérés a két nem képviseletében a vállalati vezetőtestületek összetételében. Míg a villamos energia és a biztosítás terén paritás van a férfi-női arányban, addig az ingatlanszektorban és a bányászatban a női vezetők már a 30 százalékot sem érik el az igazgatótanácsokban. A vizsgálatba bevont két magántőke-társaságban pedig már nem is volt nő ilyen pozícióban.

 

A The Pipeline kiemeli, hogy a kutatásukban megkérdezett nők majdnem fele (47 százalék) szerint leginkább a munkahelyi környezet és kultúra akadályozza az előrelépésüket. Ugyanennyien (48 százalék) gondolták azt, hogy a nők akkor tudnak feljebb lépni a céges ranglétrán, ha a szervezet előtérbe helyezi a rugalmasságot és a karrierlehetőségeket. A megkérdezett 200, vezető beosztású nő 44 százaléka szerint a cégük nem támogatja eléggé a karrierépítésben a női munkavállalókat.

Míg négy évvel ezelőtt a 350 vállalat csupán 4 százalékát vezette nő, addig idén 9 százalék. O’Brien szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a nők száma a vezetők közt lassú ütemben nő.

Óriásit nőhetne a ha a nőket egyenlően kezelnék

A nők és a férfiak egyenlősége nem csupán „női kérdés”, hanem mindenki érdeke. Több világszervezet tanulmánya is arra világít rá, hogy a férfiak és a nők közötti különbségek leszorításával a gazdasági teljesítmény, azzal együtt pedig mindenki jóléte szemmel láthatóan nőhet. Ha a két nem ugyanolyan jogokat és bánásmódot kapna, a női fizetések elérnék a férfiakét, akkor a világ GDP-je ötödével lehetne magasabb. A jelenlegi ütemben erre 132 évet kell várnunk.

A Reuters idén januárban még arról számolt be, hogy az FTSE 350 igazgatósági testületeinek 40 százalékát alkották nők, azaz fél év alatt az arányuk csökkent.