Tovább nőtt a tervezett fizetésemelés mértéke a kkv-szektorban, melyben átlagosan 10 százalékkal magasabb bérre számíthatnak a munkavállalók. A K&H kkv bizalmi index felmérésből az is kiderül, hogy cafeteriában azonban 10-ből mindössze 4 cég gondolkodik. Jelenleg 

  • a 13. havi fizetés, 
  • a közlekedési költségtérítés és 
  • a a legnépszerűbb juttatási formák. 
BA-987520230801 Békéscsaba 

Illusztráció
Ismét lehet Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásával hideg élelmiszereket vásárolni az elfogadóhelyeken Békésben is.

Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Képen: Székely András eladó20230801 Békéscsaba IllusztrációIsmét lehet Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) felhasználásával hideg élelmiszereket vásárolni az elfogadóhelyeken Békésben is.Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei HírlapKépen: Székely András eladó
Cafeteriában viszont 10-ből 4 cég gondolkodik / Fotó: Bencsik Ádám

Ismét nagyobb mértékű fizetésemelésre készül a kkv-szektor – ezt mutatja a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index legutóbbi felmérése. „Második negyedéve növekszik a tervezett fizetésemelés mértéke a cégeknél. 

Jelenleg a vállalkozások 75 százaléka készül fizetésemelésre, átlagosan 10 százalékkal kaphatnak magasabb bért a szektor munkavállalói a következő egy év során. 

További jó hír, hogy a foglalkoztatottság is stabil, a kkv-k túlnyomó többsége (74 százalék) ugyanis nem tervez változtatni munkavállalói létszámán, ami az elmúlt hét év második legmagasabb értéke” – fogalmazott Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője. 

Az alkalmazottak számát tekintve minden ágazatban minimum 70 százalék azon cégek aránya, amelyek a jelenlegi létszámmal számolnak az előttünk álló 12 hónapban, a tervezett fizetésemelés mértékét tekintve pedig nincs jelentős eltérés. Az iparban és a kereskedelemben 9 százalékos, a szolgáltatószektorban az átlaggal megegyező mértékű (10 százalék), míg a mezőgazdaságban 11 százalékos béremelés várható a következő egy év során. 

Az idei évre tervezett cafeteriajuttatásokban egyelőre nem látható emelkedő trend. „Az előttünk álló egy évben a cégek 44 százaléka kalkulál a cafeteriajuttatások valamelyik formájával, szemben az előző negyedévi 50 százalékkal. Továbbra sem sikerül tehát tartósan 50 százalék fölött tartani ezt az arányt, habár a 2019-es mélyponttól (37 százalék) már messze vagyunk” – mondta a szakértő.

A top 3 cafeteriaelemnek csupán a sorrendje módosult: 

  1. jelenleg a 13. havi fizetés a legnépszerűbb juttatási forma (18 százalék), ezt követi 
  2. az erre jogosult munkavállalók esetében törvényileg előírt utazási költségtérítés (12 százalék), majd 
  3. a SZÉP-kártya, amellyel a kkv-k tizede tervezi kiegészíteni a munkatársak fizetését. 

Több ezer eurós támogatáshoz juthatnak hozzá a magyar kkv-k

Szabadalmakhoz, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmakhoz lehet európai uniós forráshoz jutniuk a magyar cégeknek. A kkv-alap (SME Fund) pályázat keretében egy cég akár hatezer eurót is kaphat a szellemitulajdon-védelemhez.