Az uniós vállalkozások szabadalmak, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, illetve közösségi növényfajtákra vonatkozó oltalmak megszerzésére nyerhetnek támogatást, összesen akár 6 ezer euró értékben – írta közleményében a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A forrást az Európai Bizottság kkv-alap (SME Fund) pályázata biztosítja.

Tavaly a magyar vállalkozások majdnem 155 ezer eurónyi támogatást kaptak a pályázat keretében.

A kkv-alap célja az oltalomszerzés megkönnyítése. A visszatérítési program az oltalomszerzéshez kapcsolódó díjak részfinanszírozására szolgál, amelyre bármely, az területén belül jegyzett kis- és középvállalkozás jelentkezhet. A kkv‑alap kezelését az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) végzi. Az idei évben a teljes költségvetés 20 millió euró, 

a támogatások igénybevételéért 2024. december 6-ig lehet jelentkezni (vagy amíg az alap ki nem merül).

Az alap a vállalkozások szellemi vagyonának feltérképezésére is lehetőséget nyújt, ám ezt Magyarországon jelenleg a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál ingyenesen igénybe lehet venni (IP Scan).

Hatalmas károkat okoz és munkahelyeket szüntet meg a hamisítás

Egy friss jelentés szerint Magyarországon több mint négyezren veszítették el a munkájukat a hamis termékek miatt. A hamisítás főleg a ruhaiparban, a kozmetikai iparban és a játékiparban ölt brutális méreteket.

A védjegyek és a formatervezésiminta-oltalmak esetében ezer euró támogatást lehet szerezni. A költségtérítés mértéke az EU-n vagy Magyarországon belül érvényes oltalmakra 75 százalék, az EU-n kívül érvényes oltalmakra 50 százalék. A támogatás tartalmazza a bejelentést, az áruosztályt, a vizsgálatot, a regisztrációt, a közzétételt és a közzététel halasztásának díját is.

A szabadalmak esetében 3500 eurós támogatást biztosít az alap. A költségtérítés mértéke egységesen nemzeti és EU-s szinten is 75 százalék – a 3500 euróból 1500 fordítható adminisztrációs díjakra, 2000 euró pedig a jogi költségekre. A közösségi növényfajták oltalma esetében a költségtérítés mértéke a bejelentési díj 50 százaléka lehet. Az összeg 1500 euró.

2023-ban összesen közel 36 ezer vállalkozás élt a kkv-alap pályázati lehetőségével – ebből 297 magyar cég kapott támogatást összesen minegy 155 ezer euró értékben. 

A magyar kkv-k 294 esetben védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, 18 esetben szabadalmak, 3 esetben pedig közösségi növényfajtákra vonatkozó oltalmak megszerzésére igényeltek támogatást. Egy-egy magyarországi pályázónak átlagosan 717 eurót ítéltek meg.

Szintén az iparjogvédelmi oltalomszerzés támogatását szolgálja a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott Iparjog pályázat, amely a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is elérhetővé válik. A támogatás mértéke a hazai finanszírozású pályázati lehetőség esetén 100 százalék, és nem csupán cégek, de magánszemélyek számára is lehetőséget nyújt szabadalmak, védjegy- és formatervezésiminta-oltalmak, illetve növényfajta-oltalmak megszerzésének finanszírozására. Az igényelhető összeg 100 ezer forinttól akár 7,5 millió forintig is terjedhet, és a hazai mellett az európai és a nemzetközi iparjogvédelmi bejelentések finanszírozására is felhasználható. Emellett további előnye, hogy a bejelentés költségei, a szabadalmi ügyvivői szolgáltatások költsége, illetve akár a fordítási díjak is finanszírozhatók a pályázatból.