Nemzetközi programot indított februárban a Sanofi, amelynek keretében támogatást biztosít a daganatos betegségben érintett munkavállalóinak – közölte szerdán a vállalat.

Gentilly,,France,,March,21,,2021:,Sign,And,Logo,On,The
Fotó: Shutterstock

A Cancer & Work: Acting Together (Gyógyulás és munka – közösen a munkában) néven futó kezdeményezés keretében a vállalat szociális, mentális és anyagi támogatást nyújt, akár tizenkét hónapon át biztosít egészségpénztáron keresztül munkabér-kiegészítést, beosztástól és földrajzi helytől függetlenül. A kezdeményezés célja az is, hogy a betegséggel küzdő munkavállalók bátrabban forduljanak segítségért.

Arra törekszünk, hogy a daganatos betegséggel élők minél szélesebb körű támogatásban részesüljenek, és tudják, a munkahelyükön sincsenek egyedül. Nagyon örülök, hogy a program ugyan csak most indult, máris egyre többen jelentkeznek önkéntesnek Magyarországon is, ami mutatja, hogy munkatársaink elkötelezettek a betegségben érintettek támogatása iránt

– mondta Rajkovics Rita, a Sanofi HR-igazgatója.

A vállalat a közleményében emlékeztetett arra, hogy a krónikus egészségi problémák közül a daganatos megbetegedések járnak a leggyakrabban a munka elvesztésével. Kutatások szerint a rák diagnózisát követően az Európai Unióban 1,4-szer nagyobb az esélye annak, hogy az illető elveszíti a munkáját.

A rákkal diagnosztizált munkaképes korú emberek száma szerte a világon igen jelentős. 

Az USA-ban 2020-ban a rákkal diagnosztizáltak mintegy 45 százaléka 20–64 éves volt, Magyarországon ez az arány 39 százalékot ért el.

Franciaországban az újonnan rákkal diagnosztizált 400 ezer ember közül megközelítőleg 160 ezer volt munkaképeskorú, míg az Egyesült Királyságban mintegy 900 ezer munkaképeskorú ember él daganatos megbetegedéssel.