Fontos sajtómeghívót küldött ki hétfőn a Rheinmetall AG kommunikációs vezetője. Ebben Oliver Hoffmann arról tájékoztatta a médiát, hogy március 26-án leteszik a Magyarországon épülő új gyáruk alapkövét.

Rheinmetall - Annual press conference14 March 2024, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: The Rheinmetall AG logo can be seen on the facade of an administration building. Germany's largest defense contractor Rheinmetall intends to significantly accelerate its growth course this year. As the company announced in Düsseldorf on Thursday, sales rose by 12 percent last year to around 7.2 billion euros and net profit by nine percent to 0.6 billion euros. Photo: Henning Kaiser/dpa (Photo by HENNING KAISER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Új gyárat épít a hadiipari óriás Magyarországon – kedden már az alapkövet is leteszik / Fotó: AFP (illusztráció)

Az új Rheinmetall-gyár helyszíne sem titok. Ahogy arról a Világgazdaság a közelmúltban is írt, 

az üzem Szegeden épül fel.

Ezzel a német hadiipari óriásvállalat – a Rheinmetall valójában sokkal több ennél, hiszen egyrészt hadipari és járműipari nemzetközi vállalat, másrészt olyan technológiai csoport, amely alkatrészeket, rendszereket és szolgáltatásokat fejleszt és értékesít a védelmi és a civil szektornak is – immár a negyedik telephelyét hozza létre Magyarországon.

  1. Zalaegerszegen Európa legmodernebb harcjárműgyártó és tesztüzeme működik,
  2. Várpalotán Európa egyik legnagyobb lőszer- és robbanóanyag-gyártó üzeme készül, 
  3. Budapesten elkezdődött egy digitalizációs és szoftverfejlesztő központ felépítése,
  4. Szegedre pedig tehát újabb centrumot szánnak.

Milyen új gyárat épít Szegeden a Rheinmetall?

Lapunk már februárban úgy értesült, hogy a Rheinmetall szegedi beruházása továbbra is támogatottságot élvez, és változatlanul fontos projektként tekintenek rá. A megvalósulását egyébként az is alátámasztja, hogy a Rheinmetall már kifejezetten szegedi pozíciók álláshirdetéseit is megjelentette. Mindez mostanra tehát hivatalos: a Rheinmetall Szegeden épít új gyárat.

Hogy itt pontosan milyen tevékenységet végeznek majd, azt kedden biztosan ismertetik. Előzetesen azt lehet tudni, hogy egy merőben újszerű koncepcióról van szó. Erről a meghívóban azt írták: 

A hibrid termelés egy újabb mérföldkő a Rheinmetall iparosítási stratégiájában.

Az üzemben az elektromosautó-ipar, a valamint a biztonsági rendszerek piacának kiszolgálására alkalmas alkatrészeket fognak gyártani, vagyis különbözni fog az eddigi vegytiszta hadiipari beruházásoktól.

A fejlemény azért is örömteli, mert az elmúlt hónapokban nem érkezett új hír a szegedi fejlesztésről. Pedig korábban különböző kormányzati és befektetői szinteken is beszéltek róla. Ezek közül talán a legmeghatározóbb Bányai Gáborhoz, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosához, illetve Paul Walfhoz, a Rheinmetall AG közép-európai koordinációs részlegének vezetőjéhez kötődik, mindketten arról beszéltek már tavaly nyáron, hogy a Rheinmetall Szegedre tart.

Ezekből akkor azt lehetett kiolvasni, hogy a német hátterű, világszinten is meghatározó hadiipari vállalat a civil tevékenységének részeként hidrogént és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzemet létesít. De egyúttal arról is szó volt, hogy a Rheinmetall nem csupán összeszerelő üzemet vinne a 160 ezres városba, hanem masszív kutatás-fejlesztést is. Hogy ez tényleg így lesz-e, elválik, mindenesetre tény, hogy az ünnepélyes esemény az ELI-ALPS Kutatóintézetben (szegedi lézerközpont) kezdődik, magát az alapkövet pedig a Rheinmetall új telephelyén fogják elhelyezni.

(Az alábbi videó az ELI-t még javában a kivitelezés közben mutatja, azonban a felvételen jól látható, hogy milyen szabad területek vannak a központ környékén – a szerk.)

A szegedi Rheinmetall-gyár jelentőségét egyébként jól mutatja, hogy az alapkövének a letételén nem csak Szeged és a kormány képviselteti majd magát magas szinten, hanem terv szerint a Rheinmetall is vezető szintű delegációt küld Csongrád-Csanád vármegye székhelyére.

A keddi eseményekről a Világgazdaság tudósítással jelentkezik.

Eltakarta a szemek elől: a BYD-gyár mellett egy másik óriásberuházás is készül Szegeden

A kínai járműgyártó érkezése érthetően elvitte a fókuszt. Azonban Szegeden egy másik nagyon fontos fejlesztés is napirenden van, amely mögött ugyancsak egy világcég áll.