BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mérgező anyagokat találtak az AliExpress és a Temu egyes termékeiben – gyerekjáték is van közöttük

Az AliExpress és a Temu által értékesített kozmetikumok és gyermekjátékok vizsgálata során megállapították, hogy 27 termék nem felel meg a dél-koreai biztonsági előírásoknak.

Az AliExpress, a Temu és a Qoo10 e-kereskedelmi platformon értékesített egyes termékekről kiderült, hogy a megengedett biztonsági szintet jóval meghaladó mértékben tartalmaznak káros anyagokat – közölte a Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség (KCA) pénteken.

Stuttgart,,Germany,-,03-17-2023:,Person,Holding,Cellphone,With,Web,Page
Temu, GVH
Káros anyagokat találtak Dél-Koreában az AliExpress és a Temu egyes termékeiben / Fotó: Shutterstock

A kínai és szingapúri székhelyű vállalatok által Dél-Koreában értékesített kozmetikumok és gyermekjátékok vizsgálata során a KCA megállapította, hogy a 88 ellenőrzött termékből 27 termék nem felel meg az ország biztonsági előírásainak 

A vizsgált 40 kozmetikai termék közül 7 esetében kiderült, hogy káros anyagokat tartalmaz, például kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot. A 28 darab, gyermekeknek szánt vízi játékból 11 pedig olyan mérgező anyagokat tartalmazott, mint a ftalát lágyítószer, nehézfémek és tartósítószerek.

Különösen a Temu által értékesített gumigyűrűkben találtak a megengedett szintnél 295-ször magasabb ftalát lágyítószert, és a szabványos szintnél 3,2-szer magasabb kadmiumot, míg az AliExpress által értékesített 40 színű szemfestékpalettában a megengedett szintnél 65-ször több ólmot találtak. 

A ftalátalapú lágyítószerek meddőséget okozhatnak, és irritálhatják a szemet, illetve a bőrt. A vizsgálat során biciklis bukósisakokat is ellenőriztek, itt a 10 vizsgált termékből 9 nem felelt meg az ország ütéscsillapítási szabványainak. 

Az AliExpress és a Temu a Fair Trade Commission (FTC) szervezettel a múlt hónapban kötött önkéntes megállapodás értelmében leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését. Így tett a Qoo10 is, amely a dél-koreai versenyhatóság alá tartozó KCA ügynökség ajánlása alapján állította le a kérdéses termékek forgalmazását. 

Az AliExpress felhasználóinak száma Dél-Koreában két év alatt több mint kétszeresére, 8,87 millióra nőtt, a Temu felhasználóinak száma pedig 8,29 millióra ugrott a kormány adatai szerint. 

Így ver át minket a Temu

Nem véletlenül indított eljárást a Temu online piactér, illetve az azt Európában működtető Whaleco Technology Ltd. ellen a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel, mint jelezték, a Temu a honlapján és az alkalmazásán olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, amely alkalmas lehet arra, hogy megtévessze a fogyasztókat.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.