BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ugrott a magyar tulajdonú Innogy csoport nyeresége

Több mint 2,9 milliárd koronával növekedett a csoport nettó nyeresége. Az Innogy alapvetően földgázzal, árammal és hőszolgáltatással foglalkozik Csehországban.

A magyar tulajdonú Innogy energetikai csoport 3,47 milliárd korona nettó nyereséget ért el tavaly Csehországban, az előző évhez képest a nyeresége több mint 2,9 milliárd koronával növekedett – ismertette a CTK hírügynökség, amely kedden közölte a társaság cseh hivatalos közlönyben megjelent tavalyi éves jelentését.

Warsaw,,Poland.,17,April,2019.,Sign,Innogy.,Company,Signboard,Innogy., innogy
Nagyot ugrott a magyar tulajdonú Innogy csoport nyeresége / Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor az Innogy bevételei 2023-ban éves szinten mintegy 10 százalékkal, 60,95 milliárd koronára csökkentek. A cseh kormány által az energetikai cégekre és pénzintézetekre kirótt rendkívüli adó (windfall tax) címén az Innogy 3,4 milliárd koronát fizetett be tavaly a cseh államkasszába. A jelentés szerint 

az Innogy tavalyi adózás előtti nyeresége 8,6 milliárd koronát tett ki. 

Egy évvel korábban, 2022-ben ez az összeg 643 millió korona volt – jegyezte meg a hírügynökség. Az Innogy értékelése szerint a csoport tavalyi gazdasági eredményeiben az utóbbi két év összes pénzügyi effektusa megjelent.

A 2022-es év nettó nyeresége jelentős mértékben az előző évek standard eredménye alatt maradt, míg a 2023-as év kiemelkedő nyereséget hozott – mutatott rá Pavel Grochál, az Innogy csehországi szóvivője. A csoport alapvetően földgázzal, árammal és  hőszolgáltatással foglalkozik Csehországban, a többi között a következő társaságok alkotják:

  • Innogy Energia,
  • Innogy Zákaznické sluzby,
  • Innogy Energo
  • és az ezeket irányító innogy Ceská republiky.

A csehországi Innogy tulajdonosa 2020 októbere óta a magyar MVM energetikai csoport. Akkor az Inogy Ceská republika Csehország első számú földgázkereskedője volt, és több mint 1,6 millió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki nap mint nap.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.