dinoszaurusz

Nemzetközi szenzáció a bakonyi galléros dinoszaurusz

Újra kell gondolniuk az Európa gerinces ősállatföldrajzával kapcsolatos ismereteiket az őslénytannal foglalkozó kutatóknak – derül ki a Nature magazin csütörtöki számában megjelent cikkből, amely egy magyarországi ásatás tudományos eredményeit ismerteti. A cikk egyik szerzője Ősi Attila, aki a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Természettudományi Múzeum Paleontológiai Kutatócsoportjával a bakonyi Iharkúton egy új, 85 millió éves dinoszaurusz faj maradványaira bukkant. A rangos folyóirat hasábjain utoljára 35 éve, 1975-ben jelent meg cikk magyar őslénykutató tollából. A mostani felfedezés jelentősége az akkori rudabányai emberős leleteiéhez mérhető.

A T-rex kismacska ehhez a dinoszauruszhoz képest

A brit partok mellett talált plioszaurusz 16 méteres hosszával és 2,4 méteres koponyájával fajtája eddigi legnagyobbja. A vízi ragadozó a tudósok szerint olyan erős volt, hogy akár egy autót is félbeharaphatott volna.

A T-rex is kicsiként kezdte

A tudósok eddig úgy gondolták, hogy a Tyrannosaurus rex jellegzetes testfelépítése (hatalma álkapocs, apró mellső lábak) az állat méretének növekedésével alakultak. Egy most felfedezett lelet azonban cáfolni látszik ezt az elképzelést.

Nem volt nagy harcos a T. rex

Egy paleontológusok által készített friss tanulmány szerint a Tyrannosaurus rex a közhiedelemmel ellentétben elsősorban védtelen kölyök dinoszauruszokkal táplálkozott.

Időutazás, avagy újrajátszható az evolúció? - Kiderül!

A NASA asztrobiológiai programjában résztvevő tudósok érdekes kísérletre készülnek: egy már kipusztult baktériumfaj egyetlen génjét beültetik egy ma élő baktériumba, hogy megfigyelhessék: újrajátszható-e az evolúció.

Csirke méretű dinoszaurusz egy fiókban - Fotó!

A tudósok már korábban is sejtették, hogy számtalan apró húsevő dinoszaurusz élhetett a jól ismert nagyobb fajok mellett. Kanadai paleontológusok most megtalálták az eddigi legkisebb fajt, amely úgy néz ki, mint egy velociraptor, de mindössze 2,5 kilogramm.
1
Világgazdaság Piactér