Hónapok óta téma a sajtóban az évtizedek óta nem látott, szinte az egész világot sújtó aszály. Bár a kiszáradó folyókról és tavakról készült fotók és tudósítások aggodalomra adnak okot, a szárazságnak érdekes hatásai is vannak: az alacsony vízállás miatt világszerte előbukkannak a történelem rég elfeledett, eddig víz alatt lévő emlékmorzsái.

This handout image obtained on August 23, 2022 courtesy of the Dinosaur Valley State Park shows dinosaur tracks from around 113 million years ago, discovered in the Texas State Park after a severe drought conditions that dried up a river.
Fotó: AFP

113 éves dinoszaurusznyom

A bolygót egykor uraló óriáshüllők már régen kihaltak, nyomaik azonban időnként előbukkannak. Ez történt Texasban is, ahol egy kiszáradt folyómederben találtak 113 millió éves dinoszaurusznyomokat – írta meg a BBC.

A hatalmas lábnyomok a szakértők szerint egyetlen acrocanthosaurushoz tartoztak. Bár elhelyezkedésük már régóta ismert volt, 2000 óta nem látták őket, mivel a víz és több réteg üledék alatt voltak.

A texasi Dinosaur Valley State Parkban található nyomok a világ legjobban megőrzött dinoszaurusznyomai közé tartoznak

– nyilatkozta Jeff Davis parkfelügyelő.

A acrocanthosaurus körülbelül 100 lábnyi hosszúságban járt a folyómederben. Becslések szerint összesen 140 nyom származik ettől az egy dinoszaurusztól, ezek közül most nagyjából 60 látható.

Fotó: AFP

Az elmúlt héten Texas állam több mint 87 százaléka a három legsúlyosabb aszálykategória – súlyos, extrém és rendkívüli – valamelyikével szembesült. A száraz, forró körülmények miatt az állam középső részén több folyó szinte teljesen kiszáradt, köztük az is, amely a bolygó régi lakójának nyomait őrzi.

A spanyol Stonehenge

Az idei nyár és a szárazság sokak számára rossz emlékű Spanyolországban. Az országban számos erdőtűz tombol, jelentős anyagi károkat és emberéleteket is követelve. Azonban az Ibériai-félszigeten is előbukkant egy régészeket megörvendeztető lelet – adta hírül a CNN.

A hivatalosan Guadalperal dolmenje néven ismert, de a köznyelvben csak spanyol Stonehenge-ként elhíresült,

több tucat megalitikus kőből álló kör jelenlegi ismereteink szerint időszámításunk előtt 5000-ből származik.

A Spanyolország középső, Caceres tartományában található Valdecanas víztározó egyik sarkában található építmény jelenleg teljes egészében látszik, mivel a tározó vízszintje a teljes kapacitás 28 százalékára csökkent.

Nagyon ritka alkalom, hogy hozzáférhetünk a Guadalperal dolmenjéhez

– ismertette Enrique Cedillo, a madridi Complutense Egyetem régésze, aki egyike azon kevés szakértőknek, akik tanulmányozhatják a kőkört, mielőtt az újra víz alá kerülne.

Az építményt Hugo Obermaier német régész fedezte fel 1926-ban, de a területet 1963-ban Francisco Franco diktatúrája alatt egy vidékfejlesztési projekt keretében elárasztották vízzel, és azóta csupán négy alkalommal vált teljesen láthatóvá.

Óriás Buddha-szobor

A Jangce folyónál élők az elmúlt 60 év legnagyobb szárazságával, és rekordalacsony vízállással szembesülnek. És egy nagyjából 600 éves buddhista szoborhármassal is – számolt be róla a Buddhistdoor Global.

A három szobor közül a legnagyobb egy lótuszplatón ülő szerzetest ábrázol, és a déli Csungking város közelében került a felszínre. Mindhármat egy kiemelkedő sziklafalba vésték, a Reuters cikke szerint a Ming- és a Csing-dinasztia idejére datálhatók.

A Jangce Ázsia leghosszabb és a világ harmadik leghosszabb folyója. A jelenlegi vízszint az évnek ebben az időszakában mért legalacsonyabb vízállás, amióta az erre vonatkozó méréseket 1865-ben elkezdték.

A vízgyűjtő-területén több tucat mellékfolyó szinte teljesen kiszáradt, és több fontos hajózási útvonalat is teljesen elzárt az aszály.

A Jangce több mint 400 millió kínai számára az ivóvíz forrása, az ország gazdaságának egyik fő hajtóereje, valamint Kína és a világ ellátási láncának kulcsfontosságú eleme.

Hadihajók a Dunán

Az aszály Európa legnagyobb folyóit sem kíméli. A Rajna vízállása rég nem látott alacsony szinten van, komoly fennakadásokat okozva a hajóközlekedésben.

A Duna szintén megsínyli a csapadékmentes időt, és hazánk legnagyobb folyója is számos érdekességet tár elénk.

second world war nazi warship danube river wreck, második világháborús náci hadihajó roncs Duna
Fotó: Al Jazeera English, Youtube

A folyó vízszintje csaknem egy évszázada az egyik legalacsonyabbra apadt, emiatt a szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több tucat, robbanóanyaggal megrakott német hadihajó roncsai kerültek elő, amelyeket a második világháború során süllyesztettek el – írta meg a Reuters.

A most látható hajók a náci Németország fekete-tengeri flottája által 1944-ben a Dunán elsüllyesztett több száz hajó közé tartoznak, amelyekkel a visszavonuláskor az előrenyomuló szovjet csapatokat akarták akadályozni. Bár az ellenséges hadseregnek túl nagy galibát nem okoztak, alacsony vízállás idején még mindig akadályozzák a folyami közlekedést.

Szintén egy második világháborús hajóroncs bukkant elő a habokból Vámosszabadi és Nagybajcs között. A második világháborúban elsüllyedt orosz hadihajó legutóbb 2018 októberében vált láthatóvá az akkori csapadékszegény időszak miatt – írta a Travelo.

Ebből a korból származik a Komáromnál előbukkant titokzatos hajóroncs is – hívta fel a figyelmet a Kemma. Erről a Komárom Katonái blog kiderítette, hogy a roncs az 1944. október 11-én hétfőn aknára futott a Bayerischer Lloyd PASSAU nevű vontatógőzöshöz tartozik. A hegymenetben haladó hajóhoz két uszály volt kötve, az egyik üres volt, a másik élelmiszert szállított.