Közélet

Nem volt nagy harcos a T. rex

Egy paleontológusok által készített friss tanulmány szerint a Tyrannosaurus rex a közhiedelemmel ellentétben elsősorban védtelen kölyök dinoszauruszokkal táplálkozott.

David Hone és Oliver Rauhut a Lethaia szakfolyóiratban jelentették meg a kétlábú, húsevő dinoszauruszokkal kapcsolatos tanulmányokat.

A brit paleontológus és német kollegája úgy vélik: a legnagyobb húsevő, a T. rex főként fiatal, védekezésképtelen dinoszauruszokkal táplálkozott – írja a Daily Telegraph.

A tudósok szerint több tény is szól a T. rexszel kapcsolatos vélekedés cáfolata mellett. Az egyik, hogy az eddig fellelt kövületek között csak néhány fiatal dinoszaurusz maradványai találhatóak.

Dr. Hone leszögezi: a modern ragadozók elsősorban a gyenge, védtelen, tapasztalatlan egyedekre vadásznak, hiszen ezeket a legkönnyebb elejteni. Valószínű, hogy ez a dinoszauruszokra is igaz volt.

Hone és Rauhut úgy vélik, a bébi dinoszauruszokat egészben vagy nagy darabokban fogyasztották el a húsevő dinoszauruszok és ez a viselkedés jellemző volt erre az fajcsoportra.

húsevő paleontológus T. rex dinoszaurusz Tyrannosaurus rex
Kapcsolódó cikkek