ipari ingatlan

Rekordokat döntögetünk az ingatlanpiacon

Csaknem annyi bérbeadó ipari terület található Közép-Európában, mint Németországban, a kihasználtsági mutatók pedig jobbak, mint a válság előtt. A magyar piac a régión belül is az élénkülés jeleit mutatja.

Új trend Budapesten: raktár csak fél évre

Új trend figyelhető meg az ipari ingatlanok budapesti és környéki piacán: főként logisztikai cégek ideiglenesen, gyakran csupán félévre bővítik a bérelt területüket. A bérlők 10-15 százaléka ilyen – állapítja meg a CA Immo és a DTZ ingatlantanácsadó közös felmérésében. Mindez azonban hosszú távon kedvezőtlen lehet az ipari ingatlanokat bérbeadó cégeknek, miközben az ipari ingatlanok bérbeadása meredek esésben van, a raktárak, üzemek 23,8 százaléka pedig így is üresen áll.

Három éve nem látott kereslet a hazai ipari ingatlanpiacon

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma, a BRF (tagjai: CBRE, Colliers International, Cushman & Wakefield, DTZ, Eston International, GVA Robertson és a Jones Lang LaSalle) – közzétette a 2012 harmadik negyedévére vonatkozó ipari ingatlanpiaci adatait.

Ipari ingatlanok: 4-5 euró/négyzetméter az átlagár

A budapesti ipari ingatlanpiac az év első felében stabil maradt, a kereslet és kínálat kiegyensúlyozottsága jellemezte. A bérleti díjak szintén várakozásainknak megfelelően alakultak. A kínálat nem bővült, így az üresedési ráta, a bérleti díjak és a nettó felszívás többé-kevésbé változatlan maradt – mondta el Beck Tamás, a Colliers International Hungary ipari ingatlan üzletágának igazgatója a cég ipari piaci jelentésének megjelenése kapcsán.
Világgazdaság Piactér