kompetencia

Oktatási ajánlásokat tett Brüsszel

Az Európai Bizottság új kezdeményezéseket fogadott el egyebek mellett az európai polgárok digitális készségeinek fejlesztése érdekében.

Nincs változás a tanulói kompetenciák fejlődésében

Nincs változás a diákok kompetencia eredményeiben: a tanulók képességei matematikából a 6-ról a 8 évfolyamra jelentős mértékben fejlődnek, míg a 8-ról a 10. osztályra kevésbé - egyebek között ez derül ki a tavalyi országos kompetenciamérés eredményeiből, amelyek pénteken jelentek meg.

Szűkült a nemek közötti szakadék

Ma már a nők adják a munkaerő 40 százalékát, a mezőgazdaságban s különösen az oktatásban a súlyuk még ennél is jelentősebb (43, illetve 50 százalék feletti).

Csak az autó- és kütyüvásárlást bízzuk a férfiakra

Közvéleményünk a nőket nagyobb arányban tartja a legalkalmasabb döntéshozónak a családi élet egyes kérdéseiben és vásárlásnál, mint az európai átlag. Például a gyerekekről való gondoskodásnál otthon vagy otthonon kívüli Magyarországon a nők legilletékesebbek a megkérdezettek közel kétharmada, (65, illetve 62 százalék) szerint, a Nielsen piackutató vállalat 55 országban végzett felmérése alapján.

A magyar felnőttek negyedének gondot jelent az olvasás

Toleráló munkaerőpiacnak tekinthető a hazai, az alapkészségekkel bíró munkavállalók tekintetében – legalábbis ez derül ki a felnőttkori készségeket, kompetenciákat mérő Adult Literacy and Life Skills Survey-t (ALL Survey) felmérésből.
Világgazdaság Piactér