Az elérhető digitális tudás és készségek megszerzése nem csupán Magyarországon, hanem minden modern társadalomban kritikus fontosságú. A digitális tudás elsajátítása mára már nemcsak az életminőségre van kihatással, hanem a munkaerőpiacon is meghatározó versenyképességi tényező. Azok, akik rendelkeznek ezen kompetenciákkal, könnyebben találnak munkát és jobb lehetőségeik vannak a karrierjük fejlesztésére. Ugyanígy az online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások teljes körű alkalmazása is a mindennapjaink részévé vált.

A kulcsfontosságú digitális ismeretek és készségek megszerzéséhez nyújtott segítséget a 2017-ben indult Digitális Jólét Program, amely az elmúlt években az ország minden régiójában elérhető volt az állampolgárok számára. A programban résztvevőknek lehetőségük nyílt arra, hogy a digitális eszközök használatára irányuló képzések segítségével a munkaerőpiaci visszatérésük sikeresebb legyen. A projekt kiemelt hangsúlyt fektetett a szépkorúak digitális írástudásának fejlesztésére is, a DJP Hálózat Portál weboldalán pedig az állampolgárok számos információt és segítséget találhatnak a digitális világban való eligazodáshoz.

PR cikk kép
Fotó: Canva

A tudás megszerzése mellett ugyanakkor kulcsfontosságú volt a szakmai támogatás, mentorálás is. Ennek érdekében jött létre a DJP Hálózat. A mentorokból álló hálózat a Digitális Jólét Program Pontokon (DJP Pontok) keresztül nyújtott hozzáférést az elektronikus közigazgatási és egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint az internethez. A DJP Pontokon működő DJP mentorok segítették az állampolgárokat az online szolgáltatások használatában és a digitális kompetenciák fejlesztésében.

A projekt során számos intézkedés valósult meg a digitális kompetenciák fejlesztése és az internetes szolgáltatások népszerűsítése érdekében. Ezek közé tartoznak a digitális kompetenciafejlesztő foglalkozások idősek számára, a „Digitális Médiaműveltség Szülőknek” program, a „Digitális Utazó Élményközpont”, az „Utazó 3D nyomtatók” program, az internetbiztonsági kiadványok terjesztése, a digitális horgászkártya kiváltásának segítése, a „Napi 100 Jó Szó” Mozgalom, valamint a vakcinaregisztrációhoz nyújtott segítség.

A program az Online kormányzati, közigazgatási és e-egészségügyi szolgáltatások terjedésének és a Digitális Jólét Program kiterjesztésének elősegítése elnevezésű projekt keretében, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vezetésével valósult meg.

PR cikk kép