Közélet

Szűkült a nemek közötti szakadék

Ma már a nők adják a munkaerő 40 százalékát, a mezőgazdaságban s különösen az oktatásban a súlyuk még ennél is jelentősebb (43, illetve 50 százalék feletti).

Ez előrelépés a korábbiakhoz képest, de a Világbank egy most közzétett jelentése a nők további térnyerését sürgeti, mondván: ha a „gyengébb” nem tehetségét és adottságait a jelenleginél is jobban tudnák világszerte hasznosítani, azzal javulna a termelékenység. A fejlődő országokban például 2,5-4 százalékkal nőne a mezőgazdasági kibocsátás, ha a női gazdálkodók egyenlő hozzáférést élveznének a különféle forrásokhoz, eszközökhöz.

A Jelentés a világ fejlődéséről címet viselő, az idén a nemek közötti egyenlőség és a fejlődés összefüggéseit vizsgáló jelentés példákkal illusztrálva megállapítja: a nők és a férfiak munkájának hatékonysága közötti eltérés szűkülne, s az egy munkásra jutó termelékenységi mutató akár 25 százalékkal is javulhatna pusztán azáltal, ha lebontanák az egyes ágazatokban és szakmákban a nők elé állított akadályokat.

A világban jelentős előrelépés történt az elmúlt években a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtésében az oktatásban, az egészségügyben és a munkaerőpiacon is. Például az alapfokú oktatásban a világ szinte minden országában eltűnt a különbség a két nem között, a középfokú oktatásban gyorsan szűkül a rés, s egyre több helyen a fiúk kerültek hátrányba. Harminc év alatt mintegy félmilliárd nő sorolt be a munkaerőpiacra. Mindennek ellenére temérdek még a teendő.

Javítani kellene a halálozási mutatókban a nemek között a nők hátrányára meglévő különbséget. Szűkíteni szüksé-ges a termelékenységi és jövedelmi szakadékot, illetve elérni, hogy a nők nagyobb döntési kompetenciát kapjanak a családi és társadalmi ügyekben. S végül, de nem utolsó-sorban: korlátozni kell a nemek közötti eltéréseknek a továbbadását generációról generációra.

kompetencia nők fejlődő ország különbség nemek
Kapcsolódó cikkek