lepárlás

Másfélmilliárd jut lepárlási támogatásra

Ugyan a borkészletek nem drámaian magasak, szükség van arra, hogy lepárlással vonjanak ki készleteket a piacról.
2021.09.09. 11:49 Olvasási idő: 3 perc

Metilalkohol veszély! Lehet-e pálinkát készíteni direkttermő szőlőből?

Jelenleg a direkttermő szőlőfajták bárminemű célra történő telepítése Magyarországon és az Európai Unióban tilos. E szőlőfajták csemegeszőlőnek minősülnek, a még meglévő,kiskertekben található direkttermő szőlőfajták termését lehet pálinka készítésére felhasználni. A direkttermők bogyói meglehetősen sok pektint tartalmaznak, és ezek a bor erjedése során metilalkohollá alakulhatnak át.
2013.07.20. 21:51 Olvasási idő: 0 perc

Ki kell vágni a telepítési jog nélküli szőlőket

A telepítési jog nélkül létesített szőlőültetvényeket ki kell vágni, az azokon termett szőlőt pedig le kell párolni - ezt tartalmazza "a szőlőtermelési potenciálról" címet viselő földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
2009.07.19. 08:31 Olvasási idő: 0 perc

Támogatás a szőlő lepárlására

Hektáronként legfeljebb 1.588 euró támogatást kaphatnak azok a gazdák, akik a múlt évben Magyarországon termett szőlőből általuk készített bort, kereskedelmi szeszfőzdével lepároltatják - az erről szóló földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri rendelet a legújabb Magyar Közlönyben jelent meg.
2009.05.09. 10:42 Olvasási idő: 0 perc