Világgazdaság

Metilalkohol veszély! Lehet-e pálinkát készíteni direkttermő szőlőből?

Jelenleg a direkttermő szőlőfajták bárminemű célra történő telepítése Magyarországon és az Európai Unióban tilos. E szőlőfajták csemegeszőlőnek minősülnek, a még meglévő,kiskertekben található direkttermő szőlőfajták termését lehet pálinka készítésére felhasználni. A direkttermők bogyói meglehetősen sok pektint tartalmaznak, és ezek a bor erjedése során metilalkohollá alakulhatnak át.

A direkttermő szőlő és törkölye esetében jó minőségű és alacsony metanol tartalmú fermentált termék (szőlőpálinka, törkölypálinka) akkor készíthető, ha a feldolgozási technológiában figyelembe veszik a magas pektintartalmat  - közölte egy írásbeli kérdésre válaszolva a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor a parlament honlapján közölte, hogy jelenleg a direkttermő szőlőfajták bárminemű célra történő telepítése Magyarországon és az Európai Unióban tilos. Szőlészetek, borászatok nem telepíthetnek direkttermő szőlőt, és nem forgalmazhatják annak szaporítóanyagát. E szőlőfajták csemegeszőlőnek minősülnek, a még meglévő,kiskertekben található direkttermő szőlőfajták termését lehet pálinka készítésére felhasználni. (A miniszteri választ itt lehet elérni: http://www.parlament.hu/irom39/11673/11673-0001.pdf )

Fazekast Zakó László országgyűlési képviselő kérdezte arról, hogy „van-e akadálya annak, hogy direkttermő szőlőből pálinkát főzzenek?” A jobbikos honatya a bortörvényt idézte, mely szerint direkttermő amerikai fajtákkal új szőlőt telepíteni, illetve meglévő szőlőt pótolni, felújítani vagy újratelepíteni tilos.

A direkttermő kifejezés a filoxéravész idejére nyúlik vissza. Az egyébként Amerikából behurcolt gyökértetű végigpusztította Európa szinte minden ültetvényét, örökre átrajzolva az egyes borvidékek fajtaválasztékát. Az Amerikában honos szőlőfajták viszont ellenállók a filoxérával szemben . El is kezdték őket telepíteni az elhalt európai ültetvények helyén, de hamar kiderült, hogy a szőlőfélék családjának ez a faja az óvilági elvárásokhoz képest jóval gyöngébb minőségű, de főleg érlelésre, hosszabb tárolásra alkalmatlan bort ad. Zakó szerint a megoldást a két faj kedvező tulajdonságainak ötvözése jelentette: amerikai tőkékre oltották az európai
oltványokat. Az európai borszőlők túlnyomó többsége ma ilyen oltvány, szemben az amerikai szőlőkkel, amelyek közvetlenül a gyökérből kifejlődött szőlőtőkéken nevelgetik fürtjeiket, azaz direkttermők.

A direkttermők telepítését az egészségre káros hatásuk miatt tiltják: A direkttermők bogyói meglehetősen sok pektint tartalmaznak, és ezek a bor erjedése során metilalkohollá alakulhatnak át. A metilalkohol pedig súlyos egészségkárosodást, akár halált is okozhat.

Zakó szerint a direkttermők egészségkárosító veszélye miatt a borszőlő céljából való felhasználásának tiltása jogosnak tűnik, bár bizonyíthatóan még senki sem halt meg ilye n bortól. Szerinte megfontolandó lenne a direkttermők telepítésre való engedélyezése pálinka készíté s céljából, ugyanis a lepárlásnál leválasztható a káros metilalkohol, vagyis az egészségre káros hatás kivédhető.

direkttermő kiskert szőlőpálinka Fazekas Sándor filoxéra metilalkohol pálinka csemegeszőlő borászat Jobbik törkölypálinka szaporítás fermentált szőlő Zakó László vidékfejlesztési miniszter pektin lepárlás bort oltvány