minimálbér-emelés

Még nem fogynak a hivatalnokok

Tavaly októberig nem csökkent, hanem nőtt a közigazgatásban dolgozók száma. A minimálbér-emelés is feszültségeket okoz.

Dávid Ferenc: Nyilván nem lehet megint kétszámjegyű minimálbér-emelés

Kérdéses, hogy a tavalyi emelés után jövőre hogyan alakul a minimálbér és a garantált bérminimum. A jelenleg 93 ezer és 108 ezer forintos legalacsonyabb béreket jelentős bruttó emelés révén érték el, ugyanakkor a szakszervezetek rámutatnak: ez sem nettó nominális, sem reálnövekedést nem jelentett. Tovább bonyolítja a kérdést, hogy a gazdaság azóta recesszióba süllyedt.

Orbán: Nem csökkenhetnek a nettó keresetek

A minimálbér emelése szerepel a kormányzati tervek között – erősítette meg Orbán Viktor tegnap a munkavállalókkal és munkáltatókkal történt egyeztetés után.

"Egy minimálbér-emelésnek vannak negatív makrogazdasági hatásai"

A Világgazdaság október 5-i számában A minimálbér hatásai címmel jelent meg egy írás, amely a Magyar Nemzeti Bank egyik friss tanulmányát ismerteti. A tanulmány kiemeli, hogy az eredmények alapjául szolgáló kérdőív „békeévben” készült, és a válaszadók hipotetikus magatartását vizsgálja. A következőkben az egyik szerző újra hangsúlyozni szeretné e jellemzők fontosságát, hiszen ezek alapján nem vonhatók le a korábbi cikkben leírt azon következtetések, amelyek a jelenlegi viszonyokra vetítve is érvényesnek és hivatkozási alapnak tekintettek egy közel három évvel ezelőtti adatfelvétel alapján publikált eredményt.
1
Világgazdaság Piactér