Amint az Romániában kormányváltáskor lenni szokott, szépen csengő ígéretekkel vág neki mandátumának a szociáldemokrata Marcel Ciolacu vezette kabinet. A bukaresti parlament által csütörtökön beiktatandó kormánynak immár nem tagja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mivel másfél év közös hatalomgyakorlás után a román liberálisok és szociáldemokraták a fejlesztési és a környezetvédelmi minisztériumtól is meg kívánták fosztani, amit a magyar hátterű párt nem tudott elfogadni.

ROMANIA-POLITICS-GOVERNMENTDesignated Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu attends a press conference at the Cotroceni palace, the Romanian presidency headquarters in Bucharest June 13, 2023. Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca resigned on June 12, 2023 to pass the premiership to Marcel Ciolacu from his coalition partner from the Social Democrats (PSD). (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
Marcel Cioacu kormányáról ma szavaz a román parlament.
 Fotó: AFP

A koalíciós vetésforgónak megfelelően tisztségéről lemondó liberális Nicolae Ciucát a miniszterelnöki székben váltó Ciolacu „gazdasági hazafiasság” révén képzeli el az ország fejlődését, azaz olyan befektetések és termelés útján, amelyek Romániában valósulnak meg. Az 55 éves, jogász végzettségű politikus azt ígéri, hogy az importált áruk fogyasztásán alapuló gazdaságról olyanra fog áttérni, amely a romániai termelésen alapul.

Az új kormány első csatáját az árakkal és a spekulációval fogja vívni, és Romániának 3 százalék feletti gazdasági növekedést kell elérnie

– vázolta célkitűzéseit még beiktatása előtt a baloldali politikus.

A román a várakozásokat alulmúlva 2,3 százalékkal nőtt az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához mérten, elemzők az év végére 2,1, az EBRD 2,5, míg az Európai Bizottság illetékesei 3,2 százalékos bővülést prognosztizálnak. Ciolacu szerint az inflációt 8 százalékra kell csökkenteni az év végére, ami megegyezik a jegybank előrejelzésével; Romániában tovább lassult, de még mindig két számjegyű, 10,6 százalékos volt az májusban. Emellett fokozatosan csökkenteni fogják a munka megadóztatását, különösen az alacsony és közepes jövedelműek esetében.

Pedestrian,Crossing,Traffic,Sign,And,Stop,Traffic,Sign,In,A
Felgyorsítják az infrastrukturális beruházásokat Romániában.
Fotó: Shutterstock

A románok többé nem lesznek Európa modern rabszolgái, akik az EU-ban a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkeznek

– hirdeti a kormányprogram, vállalva, hogy hazacsalogatja a kontinens nyugati országaiban munkát vállaló román állampolgárok millióit. Ciolacu arra is ígéretet tesz, hogy 

2025-re egy egygyermekes munkavállaló fizetése nem lesz alacsonyabb 500 eurónál, és több mint 1,5 millió foglalkoztatottnak lesz több mint ezereurós nettó fizetése havonta. 

A jelenleg 860 eurónak megfelelő, 4270 lejes nettó átlagbér ugyanakkor szintén nettó ezer euróra növekszik a programba foglalt ígéretek alapján.

Radu Oprea új gazdasági miniszter is lehetségesnek tartja, hogy a mostani 380 eurós országos nettó a közeljövőben 500 euróra, az országos nettó átlagbér pedig 2025 elejére ezer euróra emelkedjen.

A román infláció alakulása 2023. május

A magasabb minimálbér megoldást jelent a szakképzett munkaerő itthon tartására. És ezt a romániai vállalkozók is tudják – jelentette ki a szociáldemokrata tárcavezető. Továbbá az új kormány „ösztönző intézkedéseket” ígér a lakosság és a gazdaság számára a GDP 10 százalékának megfelelő mértékben, 2024 végére 360 milliárd eurós GDP-t céloz meg, ami 120 milliárd euróval (50 százalékkal) több, mint 2021-ben. 

Megdupláznák a gazdaságba történő állami beruházásokat is, ugyanakkor a 49 százalékos adósságarányt 2024-re 46 százalékra csökkentenék a GDP-hez képest. Emellett évente 100 kilométernyi hosszúságú autópályát vagy gyorsforgalmi utat adnának át a forgalomnak – ami eddig csak kétszer sikerült az 1989-es rendszerváltás óta Romániában.

ROMANIA-POLITICS-GOVERNMENTDesignated Romanian Prime Minister Marcel Ciolacu attends a press conference at the Cotroceni palace, the Romanian presidency headquarters in Bucharest June 13, 2023. Romanian Prime Minister Nicolae Ciuca resigned on June 12, 2023 to pass the premiership to Marcel Ciolacu from his coalition partner from the Social Democrats (PSD). (Photo by Daniel MIHAILESCU / AFP)
A román pedagógusok sztrájkja eredményesen zárult, teljesítik a követeléseiket. 
Fotó: Shutterstock

Elemzők egyszerű politikai marketingfogásnak nevezik az új kormány gazdasági patriotizmusra épülő programját. Arra figyelmeztetnek, hogy óriási kihívások előtt ál a Ciolacu-kabinet, amelynek például jövőre az infláció mértékével arányosan, vagyis 20 százalékkal kell emelnie a nyugdíjakat, a nemrég három hétig sztrájkoló pedagógusoknak járó, lépcsőzetesen bevezetendő béremelés 50 százalékát pedig szintén 2024. január 1-jétől kell folyósítani, ami jelentős költségvetési ráfordítást feltételez. 

Eközben már az is kétséges, hogy idén sikerül-e a 4 százalék alá csökkenteni a költségvetési deficitet, miután a tervezetthez képest 670 milliárd forintnak megfelelő összeggel kevesebb folyt be az év első öt hónapjában.