piacgazdaság

A nyertes per ára

A piacgazdaság keretei között ideje lenne felhagyni a perköltség mesterséges korlátozásával.

Kína továbblép a piacgazdaság útján

A kínai gazdaság irányvonalait a következő 5-10 évben meghatározó reformok mai ismertetése szerint a fő irányt a belső fogyasztás élénkítése és a magánszektor erősítése fogja jelenti – véli Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A vártnál is óvatosabb elmozdulás miatt a piac első reakciója inkább negatív volt, azonban egyértelműen jó irányba tett lépésekről van szó, amelyek lehetővé teszik, hogy Kína fokozatosan áttérjen egy sokkal inkább piaci alapon működő gazdasági szerkezetre.

Ha szilárd alapokon áll a kapitalizmus, hamarabb leküzdhető a válság

Általában a kormányzatok akkor avatkoznak be a piaci folyamatokba, ha egyes ágazatokban zavarokat észlelnek. Először szabályozói eszközökkel próbálkoznak, súlyosabb esetben átmenetileg belépnek a piacra. Igyekeznek megóvni a kapitalizmus szöveteit, hiszen tudják, hogy a sebeket nem könnyű begyógyítani.

Piaci szocializmus jött létre Magyarországon

A magyar gazdaság évtizedekig kisebb-nagyobb lépésekkel ugyan, de folyamatosan a gazdasági decentralizáció irányába haladt, ez a folyamat 2010-ben megfordult - mondta Kornai János közgazdász professzor Központosítás és piaci reform című új könyvének bemutatóján csütörtökön Budapesten.

A piac a citrom, a víz a kormányzat - Ilyen a jó limonádé

Jövőre ünnepeljük Milton Friedman születésének századik évfordulóját. Ő volt a XX. század egyik vezető, Nobel-díjjal is kitüntetett közgazdásza, aki hozzájárult a monetáris politika és a fogyasztás elméletének kidolgozásához.

Kína elismerést akar a segítségért cserébe

Kína bővítené európai befektetéseit, de úgy gondolja, cserébe az európai vezetőknek "bátor lépéseket" kell tenniük, mindenekelőtt elismerni, hogy Kína piacgazdaság - mondta a kínai miniszterelnök, Ven Csi-pao szerdán az északkelet-kínai Dalianban, a Világgazdasági Fórum tanácskozásán.

Bizony, nekünk válság kell

Az eddigi és a várható veszteségek ellenére a mostani válság különleges lehetőséget ad arra, hogy a fejlett világ – és Magyarország is – az eddiginél stabilabb alapokra helyezhesse a piacgazdaságot.

Hogyan ellenőrizheti a béreket a kormány az üzleti szférában?

A kormány vagy az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ismételt összehívásával vagy jogi eszközökkel kikényszerített bérszabályozással léphet fel az ellen, hogy az új adórendszer miatt senkinek ne csökkenjen a jövedelme – mondta lapunk megkeresésére Dávid Ferenc. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára csak reméli, hogy a kormány az előbbi megoldást fogja választani, hiszen egy piacgazdaság egyik alapja a szabad bértárgyalás lehetősége.

A devizahitelek jelentik a legnagyobb problémát

A liberalizáció a gazdasági instabilitást nem tudta megakadályozni a térségben. Nem sokat léptek előre a rendszerváltó országok a piacgazdaság bevezetése terén.
Világgazdaság Piactér