Magyar gazdaság

A devizahitelek jelentik a legnagyobb problémát

A liberalizáció a gazdasági instabilitást nem tudta megakadályozni a térségben. Nem sokat léptek előre a rendszerváltó országok a piacgazdaság bevezetése terén.

Nem sokat léptek előre a rendszerváltó országok a piacgazdaság bevezetése terén – derült ki az EBRD legfrissebb jelentéséből. Az intézményi átalakításban Magyarország az élen áll, ám ez önmagában nem biztosítja a jó gazdasági teljesítményt – mutatnak rá az intézmény szakértői. Magyarországgal kapcsolatban továbbra is az alacsony munkaerő-piaci részvételt nevezte az egyik legfőbb problémának, míg a vállalatok körében végzett felmérés szerint a magas adóteher az üzleti életben a legjelentősebb akadály. A tavalyi értékelésnél a bankrendszer liberalizációjában rosszabb osztályzatot kaptunk a kiugróan magas bankadó miatt.

A vizsgált országok nagy részében a devizában történő eladósodás okozta a fő problémát. Ezt az EBRD az letörésével javasolja kezelni, ez biztosíthatja az erőteljes és nem túl hektikus gazdasági növekedést a jövőben. A hitelezés felfutása a növekedés illúzióját keltette, nem álltak rendelkezésre a pénzügyi rendszert instabillá válását megakadályozó mechanizmusok. Ennek visszafordításában Magyarország túl messzire ment a bankadóval – véli az EBRD.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

liberalizáció orbán-kormány piacgazdaság bankadó elemzés
Kapcsolódó cikkek