Írország leteszi a poharat: egyre népszerűbbek az alkoholmentes italok
Az alkoholfogyasztás Írországban az elmúlt két évtizedben majdnem egyharmaddal csökkent – derült ki az Írországi Italipari Csoport (DIGI) által készített jelentésből. A 2001-es csúcshoz képest az egy főre jutó alkoholfogyasztás 31 százalékkal esett vissza. A turisták körében Írország sokszor a sör és a whisky miatt kerül be az úti célok közé, a helyiek viszont máshogy tekintenek az alkoholra.

Miért isznak kevesebbet az írek?
Barry Reilly, a louth megyei Carlingford egyik bárjának vezetője jelentős változásokat figyelt meg az alkoholfogyasztási szokások terén:
„Régebben szombatonként jöttek be a fiúk két sörre, mielőtt focimeccsre mentek, de most már nem látom ezt. Az emberek egészségtudatosabbak lettek.
A fiatalok egyre inkább elfordulnak az alkoholtól, és inkább kávézókba járnak” – mondta a BBC-nek. Az okokat keresve Reilly úgy véli, hogy az emberek egészségtudatossága az egyik fő tényező. A Carlingfordban élők is hasonló okokat említettek:
- munkahelyi kötelezettségek,
- diéta és egészség,
- magas árak,
- valamint az alkoholmentes alternatívák elérhetősége
mind közrejátszhatnak abban, hogy egyre kevesebben fogyasztanak alkoholt. A legfrissebb adatok szerint
a sör a legnépszerűbb ital Írországban,
2023-ban az alkoholfogyasztás 42,9 százalékát tette ki, noha ez enyhe csökkenést jelent a 2022-es 43,5 százalékhoz képest. A bor a második legnépszerűbb ital 28,3 százalékkal, a harmadik helyen a szeszes italok állnak 22,6 százalékkal, míg a cider 6,2 százalékot tesz ki.
Feljövőben Írország alkoholmentes ipara
A DIGI szóvivője, Anthony Foley szerint az alkoholfogyasztás hosszú távú csökkenése azt mutatja, hogy az ír felnőttek mérsékeltebben fogyasztják a sört, bort és más szeszes italokat. „Nem csak kevesebb alkoholt fogyasztunk, hanem másként is fogyasztjuk, amit az alkoholmentes termékek iránti kereslet növekedése is bizonyít” – mondta. A Drinks Ireland friss jelentése szerint
az alkoholmentes sörök eladása tavaly 18 százalékkal nőtt,
miközben a termelés 50 százalékkal emelkedett a növekvő fogyasztói keresletre reagálva. Ez a növekedés az alkoholmentes italok piacán Írországban felzárkózik az európai és globális trendekhez. Spanyolországban például az alkoholmentes sör már közel 14 százalékos piaci részesedéssel bír, míg az EU-s átlag szerint 7 százaléka a sörfogyasztásnak alkoholmentes.

A carlingfordi bárban dolgozó Aidan Baker is észrevette az alkoholmentes sörök iránti kereslet növekedését, és ezt lehetőségnek tekinti: „Saját alkoholmentes lagert készítünk. Sok turista látogat el Carlingfordba, és nem mindenki akar alkoholt fogyasztani, így alkoholmentes italokat is kínálunk” – mondta a bártulajdonos.
Mi a helyzet az ír whiskyvel?
Az Irish Spirits Market 2023-as elemzéséből kiderült, hogy az ír röviditalok exportjának értéke 1,3 milliárd euró (513 ezermilliárd forint) volt tavaly, ami 9,3 százalékos csökkenés a gyenge fogyasztói költés miatt. Ezen belül az ír whisky exportja enyhén, 2,6 százalékkal emelkedett.
Az ír whisky exportja viszont 14 százalékkal csökkent értékben, amit a Drinks Ireland „rövid távú visszaesésnek” nevezett.
A jelentés megjegyezte, hogy a GTR- (globális utazási kiskereskedelmi) értékesítések jól helyreálltak a Covid–19 után, bár még nem érték el a járvány előtti szinteket. A 2023-as GTR-értékesítések nem érték el a 2022-es szinteket több okból kifolyólag, beleértve az európai vámmentes piac gyenge teljesítményét, valamint a szeszes italok versenyképes árait az Egyesült Királyság kiskereskedelmi piacán – áll a jelentésben.
Az Egyesült Királyságban sem rózsás a helyzet
Százszámra zárnak be a falusi kocsmák az Egyesült Királyságban, és a folyamat egyre gyorsul, mert nem isznak a fiatalok. Az elmúlt 23 évben több mint 15 ezer pub zárt be a szigetországban, nagyrészt azért, mert a fiatalabb generációk egészség- és fitneszcentrikusabbak, ráadásul idejük is kevesebb van, mint a szüleiknek.
A pub az egyetlen, ami a falu közösségét képviselte, és többé már nincs. Pedig fontos a közösségnek ez az érzése, különben csak egy csapat ketrecbe zárt hörcsög vagyunk
– mondta a Sky Newsnak egy kocsmatulajdonos. Egyre drágább elvégezni az egyetemet, ezért a diákok kénytelenek legalább részmunkaidős állást vállalni, így a szociológus szerint kevesebb idejük van szórakozásra abban az időszakban, amikor kialakulhatnának az alkoholfogyasztási szokások.


