Energia

Második magyarországi naperőművét építi a MET Csoport

A legújabb technológiákat alkalmazó naperőmű várható élettartama legalább 25 év.

Magyarországi megújuló portfóliójának legnagyobb elemét kezdte el építeni Kabán a MET Csoport: a Kabai Solar Park közel 70 hektáron – 43 megawatt beépített teljesítménnyel – várhatóan már az idén megkezdi kereskedelmi termelését, és több mint 20 ezer háztartást lát majd el energiával – derül ki a csoport közleményéből.

A közel 40 millió eurós beruházást a tulajdonos részben kereskedelmi banki projektfinanszírozás bevonásával valósítja meg.

A MET Csoport tulajdonában lévő MET Kabai Solar Park Kft. beruházása az egykori kabai cukorgyárhoz tartozó, évek óta kihasználatlan gazdasági területen épül meg.

A legújabb technológiákat alkalmazó naperőmű várható élettartama legalább 25 év. A Kabai Solar Park a tervek szerint 2020 végén kezdheti meg kereskedelmi üzemét 70 hektáron, ahol összesen több mint 97 ezer napelempanel kap majd helyet.

Fotó: AFP

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy alig egy évvel az első naperőművünk üzembehelyezése után elindíthatjuk a következő, az előzőnél több mint kétszer nagyobb kapacitású szolár beruházásunkat. Emellett folyamatosan keressük továbbra is azokat a területeket, amelyek már nem hasznosak egyéb ipari tevékenységhez, így egy energetikai fejlesztés révén kölcsönös értékteremtést biztosíthatnak a feleknek. A kabai terület ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel” – mondta Molnár Gábor, a Kabai Solar Park ügyvezetője, a MET Asset Management megújulókért felelős üzletfejlesztési vezetője.

A fejlődés a legfontosabb célkitűzés minden település számára. Kaba büszkén ad otthont a MET Csoport újabb megújuló beruházásának, amely azonnali stabil bevételi forrás a városunknak és így hozzájárul további fejlesztések megvalósításához is

– emelte ki Szegi Emma, Kaba polgármestere.

Magyarországon a cél nagyságrendileg 100 megawattot meghaladó beépített teljesítményű napelempark létesítése, amelyből a Dunai Solar Park és a Kabai Solar Park összesen már több, mint 60 megawatt kapacitást tesz ki.

A MET Csoportnak jelentős ambíciói vannak a megújuló energiatermelés terén a kelet-közép-európai térségben, de emellett – a diverzifikált energiaellátás biztosítása érdekében – a hagyományos eszközöket is értékes befektetési célpontnak tekinti.

Kabai Solar Park naperőmű met csoport
Kapcsolódó cikkek