Energia

Mérföldkőhöz ért a PannErgy

A geotermikus energiát hasznosító társaság története során először fizet osztalékot.

A részvényesek számára igencsak kedvező döntések születtek a PannErgy pénteki igazgatótanácsi ülésén. A geotermikus energiát hasznosító társaság története során először fizet osztalékot, miután az igazgatóság – a pandémiás helyzet miatt közgyűlési hatáskörben eljárva – elfogadta az erre vonatkozó előterjesztést.

A vállalat részvényenként 15 forintot juttat vissza a befektetőknek, ami a múlt hét végi, 828 forintos árfolyam mellett 1,8 százalékos osztalékhozam.

Összesen legfeljebb 252,8 millió forintot fordítanak erre, vagyis a teljes tavalyi adózott nyereség mellett egy kisebb összeget a korábbi eredménytartalékból is erre a célra különít el a vállalat. A részvényeseket július 14-től fizeti ki a társaság, az osztalékért pedig legkésőbb június 30-ig lehet megvásárolni a PannErgy papírjait.

A társaság már tavaly osztalékfizetővé vált volna, a 2019-es eredményből fizetendő 17 forintos osztalékjavaslatát azonban később a Covid-járvány fejleményei miatt, a körültekintő és prudens gazdálkodást szem előtt tartva, végül visszavonta, így akkor még a teljes profit az eredménytartalékba került.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Az idei, mérföldkőnek számító osztalékfizetés mellett további kedvező hír a befektetőknek, hogy az igazgatóság döntése értelmében folytatódhat a sajátrészvény-vásárlási program is.

A következő egy évben összesen 600 millió forintért vásárolhatja saját papírjait a társaság, azzal a megkötéssel, hogy a vállalat tulajdonában lévő törzsrészvénymennyiség nem haladhatja meg a teljes kibocsátott állomány 25 százalékát.

A részvények megszerzése kizárólag tőzsdei forgalomban történhet, legfeljebb 950 forintos árfolyamon, az ütemezés alapján egy kereskedési napon maximum 2600 vásárlásával.

A megújuló alapú energiatermeléssel és -értékesítéssel foglalkozó PannErgy konszolidált árbevétele 2020-ban 5 százalékkal, 5,92 milliárd forintra nőtt, adózott eredménye viszont a harmadára, 237 millió forintra apadt.

A csoportszintű adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) szerény bővülést követően 2,73 milliárd forintra futott be, idén viszont már 2,8-2,88 milliárd forintos EBITDA-val számolnak.

A társaság részvényei idén 8,9 százalékot drágultak, ezzel jócskán felülteljesítik a BUX indexet, amely mindössze 2,3 százalékkal került feljebb. A papírban további jelentős felértékelődési potenciál lehet, az OTP Bank elemzőjének 1387 forintos célára alapján legalábbis 67 százalékkal érhet többet a részvény.

osztalék EBITDA Geotermikus energia tőzsde BUX pannergy sajátrészvény-vásárlás
Kapcsolódó cikkek