Energia

Biden: az európai kapcsolatokat rombolnák az Északi-áramlat miatti szankciók

Azért döntött az Északi Áramlat-2 gázvezeték miatt kiszabott szankciók feloldása mellett, mert a szankciók fenntartása kárt tenne az Egyesült Államok Európához fűződő kapcsolataiban – állítja az amerikai elnök.

A kérdésre, hogy miért oldotta fel az Északi Áramlat-2 gázvezeték kivitelezőjére és annak vezérigazgatójára kiszabott szankciókat, és miért engedi meg Németországnak és Oroszországnak a projekt befejezését, Joe Biden azt felelte:

Először is, mert az már szinte teljesen elkészült, és nem arról van szó, hogy megengedhetem Németországnak, hogy valamit megtegyen vagy sem... Kitartani és szankciókat kivetni most, azt hiszem, kontraproduktív lenne az európai kapcsolataink szempontjából.

Fotó: JIM WATSON / AFP

Biden, aki egyéges frontot szeretne kiépíteni Oroszországgal és Kínával szemben, igyekszik mielőbb helyreállítani az Egyesült Államok Németországhoz és más európai szövetségesekhez fűződő viszonyát, amely súlyosan megkopott elődje, Donald Trump elnök kormányzása idején.

Az amerikai külügyminisztérium egy múlt héten nyilvánosságra került jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy az Északi Áramlat -2 mögött álló német „vállalat és annak vezérigazgatója, Matthias Warnig, aki Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, büntetőintézkedésekkel sújtható tevékenységet folytattak, de az Egyesült Államoknak nemzetbiztonsági érdeke, hogy lemondjon a szankciókról.”

Tudják, milyen határozott érzéseim vannak ezzel kapcsolatban, és azt remélem, együtt tudunk majd működni abban, hogy miképp kezeljék az ügyet a továbbiakban ebből a szempontból

- fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy a német fél is ismeri az aggodalmait.

Angela Merkel német kancellár kedden úgy nyilatkozott, hogy további megbeszélésekre számít az Egyesült Államokkal az Északi Áramlat-2 projekttel szembeni szankciók feloldását követően. A Gazprom orosz energetikai konszern és nyugati partnerei mindent elkövetnek a csővezeték építésének mielőbbi befejezéséért, hogy a Balti-tenger alatt még több földgázt szállíthassanak Németországba. A jelenleg mintegy 95 százalékos készültségben lévő projekt ugyanakkor azt jelenti, hogy az orosz földgázszállítások a jövőben elkerülik majd Ukrajnát, megfosztva az országot a jövedelmező tranzitdíjaktól, s aláásva ezzel a kelet-ukrajnai orosz agresszió elleni küzdelmét.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek