Energia

Többletmunkája van Paks II-vel az atomhivatalnak

Csak szeptember végén mondja meg az Országos Atomenergia Hivatal, engedélyezi-e a két új paksi blokk létesítését.

Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) három hónappal meghosszabbította a Paks II Atomerőmű Zrt. kérelmére a paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokk építésére vonatkozó engedélykérelem elbírálásának idejét – tette közzé az atomhivatal.

A hosszabbításra a hatályos jogszabályokok lehetőséget adnak, az elbírálás alapideje egyébként 12 hónap. Azt, hogy várhatóan hosszabbításra lesz szükség, a Világgazdaság már január 20-án megírta a hivataltól kapott válasz alapján.

Mint jelezték, a kérelemben vannak jól kidolgozott részek, és vannak kevésbé jók, igaz, több tízezer oldalas és szerteágazó dokumentumról van szó.

Fotó: VG/Móricz-Sabján Simon

Az anyag értékelésén közel 100 hatósági szakértő dolgozik külsősök bevonásával. Egyébként a hivatal már januárig is előírt két hiánypótlást: egyet még júliusban, majd egyet decemberben.

Az OAH 2020 június 30-án kapta meg a létesítési engedélykérelmet, amelyet a 12 hónapos elbírálási idő alapján június 30-án kellene értékelnie. E határidő a mostani három hónap hozzáadásával szeptember 30-ra csúszik.

Paks II. létesítési engedélyezéséhez a közelmúltban már megtörtént a közmeghallgatás. A hivatal tavaly októberben megküldte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek az új blokkok előzetes biztonsági jelentését, ezek szakértői vizsgálata decemberben indult, a zárójelentés végleges változata pedig 2021 szeptemberére várható.

létesítési engedélykérelem Paks II. OAH
Kapcsolódó cikkek