Több európai bank dollármilliárdokért finanszírozna meg olaj- és gáztermelés-bővítéseket annak ellenére, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a globális felmelegedés lassítása érdekében megtiltotta az új létesítmények kiépítését – derült ki egy hétfői jelentésből.

A Reuters beszámolója szerint 2021 folyamán  

huszonöt vezető bank együttesen 55 milliárd dollárért finanszíroz meg energiavállalatoknak olaj- és gáztermelés-bővítést

– áll ShareAction jelentésben. Bár a 2020-as 106 milliárd dolláros, illetve a 2019-es 83 milliárdos költéshez képest csökkenést mutat az idei tervezet, azonban a 2018-hoz és 2017-hez képest is nagyobb összeget hiteleznek meg a bankok 2022-ben az energiatermelésre. 

A finanszírozás annak ellenére megvalósulhat, hogy maga 24 bank vállalta hitelportfóliójának a dekarbonizálását – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy a HSBC, a Barclays és a BNP Paribas bankcsoport is a legnagyobb finanszírozók közé tartoznak. 

Fotó: Shutterstock

A ShareAction közleménye arra szólítja fel a befektetőket, hogy követeljék a bankoktól az olaj- és gázipari terjeszkedés finanszírozásának korlátozását. Hozzátették, tavaly a részvényesek nagy szerepet játszottak abban, hogy a bankokat rákényszerítették a szénnel kapcsolatos kitermelések korlátozására. 

Az HSBC szóvivője azt mondta, hogy ügyfeleivel együttműködik az energiaátálláson, és tudományosan megalapozott célokat tesz közzé annak érdekében, hogy az olaj- és gázfinanszírozást a február 22-i párizsi megállapodás céljaihoz és ütemezéseihez igazítsa.

A Barclays szóvivője azt is elmondta, hogy a finanszírozást a 2015-ben megkötött globális klímaegyezményhez kívánják igazítani, és azt tűzték ki célul, hogy 2025-ig 15 százalékkal csökkentsék az energiaszektor ügyfelei által finanszírozott kibocsátásokat.

A BNP Paribas szóvivője nem volt azonnal elérhető, hogy nyilatkozzon, amikor a Reuters megkereste.