A tavalyi magyarországi bruttó 35 805 gigawattórás (GWh) áramtermelés 2,5 százalékkal haladta meg a 2020-ast a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) előzetes adatai szerint. A megtermelt villamos energia 63,8 százaléka karbonsemleges forrásból származott, ebből 44,7 százalék jutott a nukleáris termelésre és 19,2 a megújuló forrásokra.

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megújuló forrásból termelt villamos energia mennyisége az előző évhez képest 24,2 százalékkal nőtt. 

A termelésben a megújuló energiaforrások 55,2 százalékát a 25,9-ét a biomassza, 9,5-ét pedig a szélenergia adta. A naperőművek által termelt villamos energia mennyisége 2021-ben 3793 GWh volt, 54,3 százalékkal nagyobb az előző évinél. A teljes bruttó termelésben a napenergia aránya 10,6 százalék volt, ami két százalékponttal meghaladta a szén és széntermékek arányát. A fosszilis energiatermékek a bruttó villamosenergia-termelés 35,1 százalékát adták, ezen belül az olaj- és a gázüzemű termelés kicsit erősödött, a szénalapú esett. Az egyéb források részesedése 1 százalék volt. A nukleárisalapú termelés elenyésző mértékben csökkent, lényegében szinten maradt.

A tavalyi belföldi villamosenergia-felhasználás (az erőművi önfogyasztást és a hálózati veszteséget nem számolva) az előző évhez képest 5,3 százalékkal emelkedett, a nettó aránya az összes felhasználáson belül 26,3 százalékot tett ki.

Tavaly a belföldi villamosenergia-felhasználás az előző évihez képest 5,3 százalékkal nőtt.