Energia

Megszületett a „gázt rubelért" orosz rendelet

Vlagyimir Putyin orosz elnök megszólalt a gázszerződésekkel kapcsolatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely szerint április 1-jétől a külföldi vevőknek rubellel kell fizetniük az orosz gázért  írja a TASZSZ orosz hírügynökség. A rubel vásárlásához orosz bankban kell rubelszámlát nyitni. Ha ez nem történik meg, azt Oroszország úgy ítéli meg, hogy az érintett ország megszegi a gázvásárlási szerződést, aminek következményei lesznek. 

Fotó: Waldemarus

Senki nem ad nekünk sem ingyen semmit, és erre mi sem vagyunk hajlandóak, vagyis megszűnnek az ilyen szerződések – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök.  Hozzátette: Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Úgy vélekedett, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, amikor a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni. 

„Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, jelen esetben gázzal. Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak. Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába” – fogalmazott az orosz elnök, aki szerint ez így nem mehet tovább. 

A rendelet az Oroszország által barátságtalannak tartott országokra vonatkozik, amelyek közé nemrég Magyarországot is besorolták. 

Nem tágít a Kreml, rubelben kell fizetni az orosz gázért

Hiába merült fel, hogy esetleg kihátrál az ötlet mögül Moszkva, a Kreml szóvivője szerint marad a döntés.

A TASZSZ orosz hírügynökség közzétette „Az orosz földgázszállítókkal szembeni kötelezettségek külföldi vevők általi teljesítésére vonatkozó különleges eljárásról” szóló rendelet szövegét is. Ebből kiderül, hogy:
Az orosz gázért 2022. április 1. után azoknak a vásárlóknak kell rubelben fizetniük, amelyek a gázt olyan külföldi államokba szállítják, vagy olyan olyan külföldi vevőknek adják el, amelyek az Orosz Föderációval, orosz jogi személyekkel és magánszemélyekkel szemben barátságtalan cselekményeket követnek el.

Tilos a gázt az orosz szállítónak leszállítania, ha az érintett külföldi vevőnek lejárt a fizetési határideje, vagy nem fizetett, vagy azt devizában tette, (vagy) nem teljes mértékben fizetett, és (vagy) nem jogosult bankszámlára.

A rendelet a Gazprombankot hatalmazta fel arra, hogy az érintett külföldi vevőnek K típusú speciális rubelszámlát és K típusú speciális devizaszámlát nyisson a gáz kifizetése érdekében. A bank e számlákat megnyithatja a külföldi vevő képviselőjének személyes jelenléte nélkül is. Azonosítania kell az új ügyfelet „a bűncselekményből származó jövedelmek legalizálása (pénzmosás) elleni küzdelemről” szóló előírások, „a terrorizmus finanszírozása” és az Orosz Föderáció Központi Bankjának az azzal összhangban elfogadott szabályzatai alapján, legkésőbb a speciális rubelszámla nyitása utáni 45 napon belül.

A K típusú speciális rubelszámlán és a K típusú speciális valutaszámlán lévő műveletek nem függeszthetők fel, nem foglalhatók le és nem írhatók le a rajtuk lévő pénzeszközök a külföldi kötelezettségeinek teljesítése során. A külföldi vevő a pénzt a gázvásárlási szerződésben meghatározott devizában meghatározott K típusú devizaszámlára utalja át, megbízása alapján az erre feljogosított bank az általa meghatározott módon e devizát eladja a Moszkvai MICEX - RTS szervezett kereskedésében. A bevételt egy speciális rubel típusban írja jóvá. Ezután a külföldi vevő K számláján jóváírt összeget rubelben átutalja egy orosz beszállítónak egy engedélyezett banki rubelszámlán.

A külföldi vevő fizetése akkortól tekintendő teljesítettnek, amikor a devizaértékesítésből befolyt pénzeszközöket jóváírták a rendeletben meghatározott módon egy orosz szállító által felhatalmazott bankban nyitott rubelszámlán. Ha külföldi vevő a földgázszolgáltatás fizetési kötelezettségét másra ruházta át, e kötelezettségének az e rendeletben előírt módon köteles eleget tenni.

A külföldi befektetések ellenőrzésével foglalkozó kormánybizottságnak kell engedélyt adnia a külföldi vevők által az orosz szállítókkal szembeni fizetési kötelezettségének teljesítésére az e rendeletben meghatározott eljárás betartása nélkül.

Csütörtökön Olaf Scholz német kancellár azt mondta: az európai vállalkozások továbbra is euróban vagy dollárban fizetnek az Oroszországól vásárolt földgázért. 

Kész a forgatókönyv: így biztosítanák az orosz gázszállítások folyamatosságát

Olaf Scholz garanciákat kapott Vlagyimir Putyintól arra, hogy Németország a jövőben is euróban fizetheti a gázszámláját.

 

 

gáz rubel Putyin
Kapcsolódó cikkek