Bulgária a közös uniós állásponttal egyetértve nem tesz eleget Oroszország azon kérésének, hogy rubelben fizessen az orosz importgázért – ezt még április 4-én, az erre vonatkozó orosz felszólításra reagálva jelentette ki a bulgáriai Nova TV csatornáján Alekszander Nikolov bolgár energiaminiszter. Bár az erről szóló orosz elnöki rendelet szerint az érintett gázvásárlási szerződések valójában nem módosulnak, tehát az azokban rögzített euró-, illetve dollárfizetés marad érvényben, a pénzt a Gazprombank azokra a dollár- vagy eurószámlákra várja, amelyeket a vevők április 2-ig nyitottak nála a rendeletnek eleget téve. (A rubelre váltást a bank intézi, és helyezi a pénzt a vevő másik, már rubelben nyitott számlájára.)

Fotó: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Az első ilyen fizetés tényleges ideje Bulgária esetében április 18. lett volna, legalábbis a miniszter azt mondta, hogyha „nem téved”, a VG piaci forrása szerint azonban április 20., azaz szerda.

Ha az érintett napon nem érkezik meg számlára a pénz, akkor Oroszország, ha tartja magát az ellene hozott uniós szankciókra válaszul hozott putyini döntéshez, akkortól Bulgária nem kap orosz gázt.

A dolog kellemetlen Magyarország és Szerbia számára is, mert az előbbi részben, az utóbbi kizárólag Bulgárián át jut orosz gázhoz, amióta Oroszország leállította az Ukrajnán keresztüli tranzitját. Ha a Gazprom majd valóban nem küld Bulgáriának gázt, az utóbbi rászorulhat, hogy vételezzen a területén áthaladó vezeték nem neki szánt gázából. Igaz, ha a Gazprom lát ilyen vételezési kockázatot, akkor exportálhat ismét Ukrajnán át is, de ez egy másik orosz elképzeléssel ütközne.

Mindazonáltal kedd délután óránként több mint 400 millió köbméter gáz érkezett Magyarországra Szerbián át, közel 500 millió köbméter Ausztria, és bő 140 millió köbméter Horvátország és Szlovákia felől.