A Rosznyeftynek nem sikerült olajat eladnia egy nagy tenderen, miután rubelben kérte előre a vételárat – közölte öt kereskedő hétfőn.

A Reuters beszámolója szerint az orosz cég nem tudott kiírni egy tendert egy mintegy 6,5 millió tonna olajrakomány eladásáról az orosz kikötőkből a májusi és júniusi időszakban, mert nem érkeztek meg az ajánlatok.

A kereskedők szerint rendkívül nehéz volt teljesíteni a pályázati feltételeket, miután a Rosznyefty 100 százalékos előlegben és rubelben kérte a pénzt.

Hozzátették, hogy a legtöbb európai nagyvállalat, sőt a nemzetközi kereskedelmi cégek is felszámolják az együttműködést a cégóriással az Oroszországgal szembeni nyugati szankciók, valamint a különféle fizetési és szállítási problémák miatt.

Fotó: Shutterstock

Az indiai állami finomítók nem adtak be ajánlatot a Rosznyefty által kiírt tendereken, mivel szerintük a feltételek „egyoldalúak” voltak 

– közölte csütörtökön két, az ügyet jól ismerő forrás. 

Két kereskedő elmondta, hogy a májusi berakodásra felkínált távol-keleti olajfajták, a Sokol és az ESPO olaj mennyiségét nehéz volt értékesíteni a végfelhasználók körében, mivel a májusi mennyiségek kereskedési ciklusa körülbelül egy hónapja véget ért.

„A konkrét feltételek és a szűkös időkeret egyéni tárgyalásokat igényelnek” – mondta egy ázsiai kereskedelmi cég forrása, hozzátéve, hogy a felajánlott mennyiség egy része magánügyletekkel is értékesíthető. 

A VG korábban megírta, hogy az Európai Bizottság már feladta a reményt, hogy az orosz olaj- és gázimportot sikerülne gyorsan közösségi embargó alá helyezni, Putyin legalább öt hét időt nyer. Minden uniós állam azon dolgozik, hogy csökkentse függőségét az orosz olajtól és gáztól – mondta Josep Borrellt, a bizottság alelnöke.