Kikerült a távhőtermelésből néhány elöregedett berendezés, feladatukat esetenként külső termelők vették át a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legutóbbi határozatai szerint, amelyekből néhány vállalatközi mozgásra is fény derült. Kaposváron például kis átszerveződés történt: a Kaposvári Önkormányzati Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. eladta a Kanizsai utcai fűtőművét a kiskunhalasi Omni Energy Kft.-nek, amelytől a továbbiakban hőt vásárol.

Ezt az engedélyek szintjén úgy kellett lejátszani, hogy a városi cég megvált az áramtermelői és az összevont kiserőművi engedélyétől, a távhőtermelőit pedig módosíttatta, míg az Omni kérte és meg is kapta mind a hármat az energiahivataltól. A Kanizsai utcai fűtőmű 6900 lakossági és 305 egyéb fogyasztót lát el hővel, illetve árammal.

Fotó: Shutterstock

A Vértesi Erőmű Zrt. leállította az Oroszlánynak és Bokodnak szánt távhőtermelést. Erre vonatkozó, tavaly szeptemberi engedélykérelme szerint eladna az e tevékenységéhez szükséges számos berendezést (kazánt, turbinát, generátort és főtranszformátort), sőt, az Oroszlányi Erőmű üzemeltetéséhez szükséges összes egyéb termelőeszköztől és ingatlantól is megválna. A két város távhőellátása azonban nem sérülne, mert az eszközöket a távhőtermelői piacon jelentős tapasztalatokkal rendelkező társaságcsoport tagjai vásárolnák meg. (A leendő vevő nevét a határozatban kipontozták.) A Pétáv Pécsi Távfűtő Kft. megszüntetett egy kazánházat, mert az addig kiszolgált felhasználók már a Pannon Hőerőmű Zrt.-től vásárolt forró vízzel ellátott távhőrendszeren kapják a távhőt, a miskolci Mihő Kft. esetében pedig egy kazánház a földgázról depóniagáz-tüzelésre váltott, egy másik biomasszára, és nőtt a teljesítménye is.

A Salgó Salgótarjáni Önkormányzati Vagyonkezelő és Távhőszolgáltató Kft. hő- és áramtermelő teljesítménye is csökkent két telephelyen, mert ezek egyik elöregedett gázmotorját a vállalat már eladta, és a másikat sem működteti.

Ugyanakkor egy éve lezárt egy 388 millió forintos fejlesztést, amelynek során Kehop-támogatással hőközpontokat telepített a Beszterce-lakótelepen,

megfiatalított egy kazánházat, megújította a közeli strandfürdő vezetékeit, és rákapcsolt a távhőhálózatra öt tízemeletes házat, összesen 317 új fogyasztót.

Csak közvetve áll fejlesztés amögött, hogy a fővárosi WinDirect Kft. felhagyott a távhőtermeléssel, ugyanis megkezdődött a tevékenysége által érintett Krisztina körút 55. alatti irodaház felújítása. Ennek során korszerűsítik az épület energiaközpontját is, így megszüntették a távhőcsatlakozását. A hőtermelő gázmotorokat már tavaly szeptemberben leállították, igaz, nem a WinDirect kezdeményezésére. Az energiahivatal hozzájárulásával a Hajdúnánási Távhőszolgáltató Kft. február 1. és február 8. között az ország biztonsági gázkészletéből vételezett a hőtermeléshez. A vészmegoldásra azért volt szükség, mert a szintén hajdúnánási ZRENergy Deal Kft. 2022. január 31-vel felmondta a kft.-vel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését. A legutóbbi határozatok egyikéből derül ki, hogy a Szentlőrinci Geotermia Zrt. tavaly decemberben kft.-vé alakult.

Még tizenöt évig a Veolia szolgáltat

Ez év januárjától a Veolia Energia Magyarország Zrt. szolgáltatja a távhőt a budaörsi lakásoknak és intézményeknek egy 25 évre szóló koncessziós szerződés keretében, ez a helyi lakosok mintegy negyedét érinti, 2373 háztartást és 13 intézményt. Ezzel a vállalat hazai önkormányzati partnereinek száma 14-re nőtt.

Közleménye szerint új üzemeltetőcége, a Budaörshő Kft. vette át az üzemeltetést, valamint a szolgáltatással foglalkozó szakembereket a korábbi, önkormányzati tulajdonú BTG Nonprofit Kft.-től. A Veolia 25 hazai városban szolgáltat távhőt. Budaörsön már elkezdte a rendszer (kazánház, távvezeték-hálózat, hőközponti berendezések) állapotfelmérését, valamint a bővítés és a korszerűsítés lehetőségeinek átgondolását.