Nagy szavazattöbbséggel elfogadta a román képviselőház szerdán a befektetők által sürgetett törvényt, amely utat nyithat a fekete-tengeri földgáz offshore kitermelése előtt. 

A szenátus által már korábban elfogadott jogszabályt 248 szavazattal 34 ellenében erősítette meg a képviselőház. Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad. 

Gas or flare burn on offshore platform
Fotó: Shutterstock

Nicolae Ciucă liberális kormányfő szerint a döntés révén bizonyossá vált, hogy 

öt éven belül Románia energetikai szempontból függetlenné válik. A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert 

– emlékeztetett a Digi24 hírtelevízió. 

A javaslat értelmében

a kitermelésből származó jövedelem 60 százaléka a román államot, 40 százaléka a befektetőket illeti, az állam ugyanakkor a különböző adókkal, illetékekkel együtt gyakorlatilag 64 százalékban fog részesülni.

A román kormány szerint a tervezet versenyképes adózási rendszert hoz létre, a kitermelés megadóztatásából származó bevétel pedig nem az államkasszába folyik, hanem az országos gázhálózat bővítésére és egyéb nagyszabású projektekre szánják. 

A többnyire offshore-törvényként emlegetett jogszabály a tengeri gázmezők kiaknázása, az energiahordozók meredek drágulása, valamint az orosz–ukrán háború kapcsán folyamatosan napirenden volt Romániában. 

A Fekete-tenger kontinentális talapzatának Romániát megillető lelőhelyei 200 milliárd köbméter földgázt rejtenek magukban 

(az ország éves földgázfogyasztása 11 milliárd köbméter), 

ám ezt mostanáig nem lehetett felszínre hozni, mert a 2018 óta hatályos rendelkezésekkel a tetemes többletadók miatt elégedetlenek a befektetők, ezért az új tervezettől tették függővé a földgáztartalékok kitermelésének megkezdését. 

Növelni kellene Románia szerepét a magyar gázellátásban

Jól tükrözik Magyarország új gázpiaci helyzetét, lehetséges és preferált szállítási irányainak, forrásainak módosulását az FGSZ Földgázszállító Zrt. fejlesztési elképzései.