Lendülettel telnek a hazai föld alatti gáztárolók, amelyek augusztus 17-én 59,02 százaléknál tartottak, mára pedig elérhetik a 60 százalékot is a hivatalos nemzetközi uniós statisztikák alapján. Ezen belül a kisebb kapacitású Hexum Zrt. 69,48, a nagyobb Magyar Földgáztároló pedig 54,6 százalékon állt.

2022.03.18.Az Akvamarin Projekt alapkőletételének eseménye a Kardoskúti Földalatti Gáztárolónál.Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az elmúlt években több gázon ültünk

Mostanáig  körülbelül 3,68 milliárd köbméter gáz gyűlt össze a tárolókban. Ez még mindig kevesebb az egy évvel korábbi (pontosabban 2021. augusztus 15-i  3,9 milliárd köbméternél, de jócskán elmarad a megelőző két év adatától is. 2019-ben ilyenkor már 6,1 milliárd köbméter gázon ült az ország. Igaz, az a nagy gázbespájzolás éve volt a feltételezett ellátási zavarra való felkészülés jegyében. Bár megint a fókuszban van a betárolás, a források Oroszország Ukrajnában indított háborújára visszavezethetően szűkösebbek.

Gyorsabb a betárolás az előírtnál

Magyarországra az orosz eladóval aláírt szerződés szerint érkezik a gáz a hivatalos közlések szerint, „csak” éppen kellő nagyságú extra mennyiséghez nem jut az ország. A betárolás üteme is megfelelő , sőt – mint arra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rámutatott –, még gyorsabb is annál, mint amit a fűtési idényben fenyegető válsághelyzet megelőzésére az elvár.

A hivatal augusztus 1-jei adatai szerint az uniós előírásoknál 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi földgáztárolókban.

Az addig betárolt mennyiség az éves lakossági fogyasztás 82 százalékának felel meg. Az uniós gáztárolási rendeletben előírt betárolási ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. (Ezt a fenti uniós adat alapján tehát már elértük.)

Európa a „háromnegyedénél” tart

Az EU teljes gáztároló-kapacitása már a 75,88 százalékos kihasználtságnak tartott augusztus 17-én. Az, hogy ez sok vagy kevés, azon múlik, hogy adott ország mennyi gázt tud felhalmozni a saját téli szükségleteihez képest, illetve, hogy a betárolt mennyiségen felül még mikor és mennyi gázhoz jut. Szerbia például az idén nem tárol be, feltehetően az ottani tárolók most zajló bővítése miatt, helyette Magyarországon gyűjti a gázát. 

Így, bár a hazai gáztároló-kapacitások mintegy 6,4 milliárd köbmétert tesznek ki, a betárolt mennyiségből az előttünk álló télen félmilliárd köbmétert majd annak tulajdonosa, Szerbia használ fel. 

A német energiahatóság vezetője csütörtökön jelezte, hogy az országban novemberben várhatóan nem érik el azt a tárolótöltöttségi szintet, amelyet az EU előír.