A finn Fennovioma energiacég választottbírósághoz fordult, amelyben mintegy kétmilliárd eurót követel vissza a Roszatomtól a Hanhikivi -1 atomerőmű építésének elakadása miatti kártérítésként. Az Interfax a cég vezetőjét, Joachim Spechtet idézte, aki erről a Helsingin Sanomatnak nyilatkozott.

A finnországi Hanhikivi-1 atomerőmű építésére létrejött Fennovoima Oy a VG-nek jelezte: visszavonta az atomerőmű építési engedélykérelmét. Mostantól arra összpontosít, hogy őrizze a Pyhäjoki telephelyet.
Fotó: Hanhikivi

Elmondása szerint a teljes összegből 800 millió euró előleg, amelyet a Fennovioma az orosz RAOS Project finnországi szervezetnek fizetett. 

Ugyanakkor Specht rámutatott, hogy a Roszatom 2022 elején figyelmeztette Finnországot a projekt elhalasztásának és a határidők több évre történő elhalasztásának lehetőségére.

A Fennovoima részben emiatt mondta fel május elején egyoldalúan a Hanhikivi 1 építésére vonatkozó szerződést, majd a hónap végén visszavonta az építési engedélyre vonatkozó kérelmét is – emlékeztet a lenta.ru. 

Korábban a Roszatom vezérigazgatója, Alekszej Lihacsov megjegyezte, hogy az orosz cég követelni fogja a Fennovoimatól az atomerőmű-projekt összes költségének visszatérítését, és kész nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezni. Elmondása szerint korábban a bolgár Belene projekttel kapcsolatos hasonló ügyet visszavonták az orosz fél javára, amely több mint 600 millió eurót kapott.

A Roszatom a hivatkozott interjú megjelenése után a lapunknak is elküldött nyilatkozatban jelezte: „A Joachim Specht úrral készült interjú, amely azt sugallja, hogy a Roszatom „még nem kezdte meg a hivatalos eljárást” (jogi eljárást) nem igaz. A mai napig a Roszatom hat keresetet nyújtott be összesen 3 milliárd dollár értékben. Ezeknek a pereknek a részletei bizalmasak, és nem nyilvánosak”.