Skócia vészhelyzeti törvényeket elfogadtatva fagyasztja be a bérleti díjakat, és segíti a bérlőket abban, hogy a megélhetési költségeiket mérsékeljék – írja a Sky News

Speaker Pelosi Holds Photo Opportunity With Scottish First Minister Sturgeon
Fotó: Drew Angerer / Getty Images

Azonnali lépéseket fogunk tenni a bérlők védelmében a magán- és szociális bérbeadási szektorban

– közölte Nicola Sturgeon skót miniszterelnök. Az év elején állami tulajdonba került ScotRail vasúti viteldíjait minimum 2023 márciusáig befagyasztják, és a skót gyermekek után fizetendő összeget novembertől heti 25 fontra megemelik. Sturgeon többször is az energiaárak befagyasztását szorgalmazta, és egy brit csúcstalálkozót szeretne összehívni a költségválságról. Intézkedési csomagjának bemutatásakor azt mondta: 

A skót kormánynak nincs hatalma megállítani az energiaszámlák ugrásszerű emelkedését, de tudunk és meg is teszünk lépéseket annak érdekében, hogy a bérleti díj ne emelkedjen.

A kormányfő ismertette, hogy a vészhelyzeti törvény célja kettős lesz:

Először is az a célja, hogy ezen a télen biztosítsa a tetőt az emberek felett a kilakoltatási moratórium révén. Másodszor, a jogszabály intézkedéseket fog tartalmazni a lakbér befagyasztására.

Azt is megerősítette, hogy kormánya törvényjavaslatot nyújt be a második függetlenségi népszavazás megtartására jövő év októberében, ha a miniszterek engedélyt kapnak az Egyesült Királyság legfelsőbb bíróságától.