Több évre szóló, 4,5 milliárd forintos kerettel hosszú távú stratégiai megállapodást kötött a hazai energetikai projektekben már eddig is aktív Hiventures – olvasható a társaság közleményében.

Hosszútávú stratégiai partnerséget köt a Hiventures a Solar Markttal. Mécs Imre, Katona Bence

Mécs Imre és Katona Bence
Fotó: Akos Stiller

A tőkealapkezelő a megújuló energetikai befektetésekre fókuszáló Solar Markt csoportot támogatja abban, hogy a következő években minél több magyarországi vállalat juthasson hazai naperőművekből származó zöldenergiához versenyképes áron és hosszú távú garanciával. A Solar Markt és az E.ON közös dekarbonizációs szolgáltatási csomagja, a Green Cloud, nem pusztán a jótékony környezeti hatásai miatt jelentős, hanem azért is, mert 

a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és a szélsőséges áringadozás üzleti oldalról is felértékeli a helyben termelt, beszerzési láncoktól független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergiát.

Az együttműködés keretében a tervek első lépéseként Kelet-Magyarországon előkészítenek egy 100 megawatt (MWp) csúcskapacitású naperőműparkot, 

amely már kétoldalú forgatós technológiát alkalmaz: azaz nem csupán a közvetlen, hanem a visszaverődő napsugarakat is hasznosítja, és önmagában 14 és fél ezer háztartást képes ellátni környezetbarát energiával.

 

Egy naperőműpark nem elég

A 200 hektáron megvalósuló beruházást három további nagy kapacitású létesítmény előkészítése követi, amelyek révén a zöldenergiához kapcsolódó befektetésekben aktív Solar Markt portfóliója elérheti a több mint 250 MWp naperőművi kapacitást.

Azon túl, hogy ezzel a kapacitással éves szinten több száz ezer tonnával lehet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, a Green Cloud szolgáltatáscsomag azt jelenti, hogy a vállalati nagyfogyasztók közvetlenül a megtermelőjétől vásárolhatnak majd megújuló zöldenergiát. „A Green Cloud hazai naperőművekben, versenyképes áron állít elő független zöldenergiát, amely fenntartható gazdasági versenyelőnyt biztosít a vállalatoknak” – ismertette a megoldás lényegét Mécs Imre, a magyar magántulajdonban lévő Solar Markt csoport elnöke. Ez az ellátásbiztonságon túl hosszú távú garanciát is jelent a zöldenergiát favorizáló partnereknek, hiszen így nincsenek kiszolgáltatva a megújuló energiákra jellemző változékonyságnak.

A Hiventures által biztosított forrásból a Solar Markt több hazai területet készít majd fel naperőművek telepítésére a következő három évben. „Projektjeink előkészítésének ebben a korai fázisában a külső banki finanszírozás jellemzően még nem elérhető, ezért is volt számunkra igen fontos a Hiventures tőkebefektetői szerepvállalása” – tette hozzá Mécs Imre, aki elárulta: 

távlati céljaik között Közép-Európa legnagyobb, beszerzési láncoktól független zöldenergia-platformjának létrehozása is szerepel.

Megnőtt a helyben termelt energia szerepe

„A Solar Markttal kötött stratégiai megállapodással olyan beruházásokban lehetünk partnerek, amely a hazai vállalkozásokat stabil, kiszámítható és fenntartható energiaellátáshoz segíti hozzá, amelyre hosszú távon tudnak alapozni” – hangsúlyozta Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója. Hozzátette: azt látjuk, hogy a cégek zöme komolyan mérlegeli egy hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodás megkötését, hiszen a jelenlegi energiapiaci bizonytalanságok és a szélsőséges áringadozás mellett felértékelődött a helyben megtermelt, független és kiszámítható áron megvásárolható zöldenergia. Jól mutatja a felfokozott érdeklődést, hogy tavaly rekordszintet ért el a megújulóenergiát termelő új erőművekre kiadott engedélyek száma Magyarországon.

Katona Bence azt is leszögezte: 

a vállalatok energiafogyasztása ma már nem egyszerűen fenntarthatósági kérdés. 

Az energiapiac globális problémái, az ellátási bizonytalanságok, a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus okozta átállási nehézségek, a volatilitás és az miatt elszabadult árak egyre több üzleti szereplőt ösztönöznek kiszámítható megoldások felkutatására. Ezek egyike a helyben előállított, nagy ellátási rendszerektől nem függő, tervezhető áron elérhető zöldenergia.

A cél a versenyképesség és a fenntarthatóság 

Az MFB csoporthoz tartozó Hiventures, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjeként európai uniós és saját forrásból támogatja a teljes magyar vállalkozói ökoszisztémát, finanszírozást biztosítva az ötletfázistól egészen a nagyvállalati beruházásokig. Tőkefinanszírozó partnere a nagy növekedési lehetőségű innovatív startupoknak, a hagyományos kis- és középvállalkozásoknak, de a nagyvállalatoknak is annak érdekében, hogy fenntartható és versenyképes vállalkozói ökoszisztéma jöjjön létre Magyarországon és a térségben. A hazai tulajdonú Solar Markt csoport megújuló energetikai befektetésekre fókuszál, elsődleges stratégiai célpontja a napenergia. Tevékenysége kiterjed a projektek előkészítésére, az engedélyeztetésre, a tervezésre, a kivitelezésre és az üzemeltetésre.

Áprilisban fogott össze az E.ON és a Solar Markt

Az E.ON és a Solar Markt április végi stratégiai megállapodásának köszönhetően hazai naperőművekből származó áramot vásárolhatnak a magyarországi vállalatok. Akkori közleményük szerint a Green Cloud nevű dekarbonizációs szolgáltatási csomagjukban kínált zöldenergia a jelenlegi piaci körülmények között nem drágább a hagyományos, fosszilis forrásból származó energiánál.

„Átvesszük a Solar Markt napelemparkjában termelt zöldenergiát, ha szükséges, kiegészítjük, majd eljuttatjuk az ügyfélhez” 

– idézte a közlemény Jamniczky Zsoltot, az E.ON Hungária csoport vezérigazgató-helyettesét, aki hangsúlyozta, a karbonsemleges üzleti tevékenység ma még versenyelőny, a jövőben már elvárás lesz. A szolgáltatás igénybevételéhez az ügyfelek a termelővel közvetlenül írnak alá hosszú távú zöldenergia-vásárlási megállapodást, a kereskedővel pedig egy részleges ellátási szerződést.

A Green Cloud keretében a Solar Markt az ország legnagyobb, piaci alapon működő napenergia-rendszerét építi fel és üzemelteti. A szolgáltatáscsomag alapja kezdetben egy 268 megawatt kapacitású portfólió, amelynek első eleme egy száz hektáron épülő, 76 megawattos naperőmű. A Solar Markt további három nagy kapacitású erőmű létesítését készíti elő – írták még áprilisban, feltehetően már akkor a most bejelentett három beruházásra utalva.