Az év eleje óta hatályoshoz képest látványosan felszökött a távhőtermelők és a távhőszolgáltatók által elszámolható hő ára október 1-jétől a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) rendeletmódosítása szerint.

Woman holding cash in front of heating radiator. Payment for heating in winter. Selective focus. The senior woman holding gas bill in front of heating radiator. Payment for heating in winter.
Fotó: Getty Images

A döntés a lakossági tarifákat nem érinti, sőt, hátrányosan a hatósági árat kiszámlázható szolgáltatókat és termelőket sem, mert a módosítás éppen akkora állami támogatást javasol a háztartásokat ellátó szolgáltatóknak, amekkorával ellentételezhető az a többlet, amit a távhőtermelők számláznak ki a szolgáltatóknak az egekben lévő földgázárak miatt.

Hatalmas támogatás tartja féken a tarifát

A módosítás közel kilencven távhőtermelőt sorol fel, néhányat többször is. 

A lista szerint (amit a saját honlapja is megerősít) a legnagyobb piaci súlyú hazai távhőtermelő a Veolia csoport, amely a magyarországi távhő 40 százalékát állítja elő mintegy 25 városban. 

Távhőszolgáltatóként 14 város lakosainak és közintézményeinek ad el távhőt és használati meleg vizet. Az energiát a földgáz (több mint 90 százalékban) mellett megújuló energiaforrások felhasználásával, nagy hatékonyságú berendezésekkel állítja elő.
A távhőtermelők egyrészt egy fix összegű támogatást kapnak, másrészt egy változó, az eladott energiamennyiséggel arányos tételt, az úgynevezett fajlagos támogatást. Az Ajkai Erőmű például – amely a Bakonyi Erőmű Zrt. tulajdona, és a Bakony Távhő Kft.-t látja el – az előző fűtési idényben 34,27 millió forintos fix díjjal dolgozott, a most kezdődöttben viszont már 71,55 millióssal, vagyis az új díj az eredetinek több mint a duplája (a növekedés 108,76 százalékos). Még jobban, 213,74 százalékkal, 1,9 millió forintra emelhette a fix díját a Baj települést ellátó T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt., ám mindez semmi a fajlagos hődíjak drágulásához képest. Különösen is érdekes Szentes, ahol a fajlagos támogatás negatív (mínusz 3,032 forint/GJ). Tavaly még Komló is negatív fajlagos támogatással működött, október 1-jétől azonban már 15,301 forint/GJ a támogatás. Az algyőieket kiszolgáló Veolia Energia Magyarország Zrt. támogatása a 2020/2021-es fűtési idényben 328 forint volt GJ-onként, most már 51 965 forint, azaz a frissen felülírt támogatás több mint 158-szoros. Persze ez szélsőség, a lapunk által vizsgált néhány támogatásnál a növekedés jellemzően 3,5-4-szeres. Igaz, ez az ár is csak az algyőihez képest szerény, a kifizetésükre kényszerülő piaci felhasználóknak szinte kezelhetetlen.

 „A mostani intézkedéssel a szaktárca az év hátra lévő három hónapjára megmentette a lakossági fogyasztókat, mert nem engedte rájuk azt az extra áremelkedést, amelyet a távhőszolgáltatójuk kifizet a hőért a távhőtermelőknek” – reagált a módosításra Balogh József energiapiaci szakértő.

 

Külön ár a külön kezelt intézményeknek   

A rendeletmódosítás szerint a külön kezelt intézmények a legmagasabb hatósági árnak minősülő fogyasztás alapú önköltségi hődíjat kötelesek fizetni. A módosítási listán olyan települések szerepelnek (néhány többször is), amelyeken ilyen külön kezelt intézmények működnek. Hatalmas a szórás aközött, hogy ezeknek az intézményeknek mekkora hődíjat kell fizetniük. A legalacsonyabbat a paksiaknak, az ő GJ-onkénti 1024 forintjuk a Duna Center Therm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kasszájába folyik be. A legtöbbet a siófokiaknak – egységenként 67 580 forintot –, az ő szolgáltatójuk a Termofok-Sió Kft. A csornaiak sem jártak jobban, a Csornahő Kft. ugyanis 67 580 forintot számlázhat ki minden GJ után.

Frissült a gázvásárlási szabály

A TIM aktualizálta azt a rendelet is, amely kimondja, hogy a földgázt milyen áron kell felajánlani az egyetemes gázszolgáltatónak október 1-jétől. E szerint négy tényező befolyásolja az egyetemes szolgáltatót ellátó gázkereskedő indokolt költségét: a hőmérsékleti viszonyokat figyelembe vevő modellezett érték, a kereskedő által közvetve megfizetett és az energiahivatal által elismert kapacitásköltség, egyéb esetekben a gázszállításért és a tárolásért fizetett díj, végül a nagykereskedelmi árrésben elismert tőkeköltség-árképzési rendelet szerinti értékek alapján számított érték. 

Az MVM Next Zrt. az év hátralévő hónapjaiban 9,435 forintot köteles egy kilowattóra energiatartalmú gázért fizetni az MVM CEEnergy Zrt.-nek.

 Az idő előrehaladtával egyre több gázt vehet át: nem földgáztárolóból az érintett három hónapban 1,1, 1,7 végül 2,4, tárolóból pedig 2,8, 3, majd 4 terawattórát.

Az MVM CEEnergy az év utolsó negyedében hazai termelésű földgázból az idei esztendő utolsó negyedévében legfeljebb 1 terawattórányit (TWh) vásárolhat a megszabott, kilowattóránként 3,222 forintos egységáron. Az ár ugyanakkora, mint az előző negyedévben, csak a mennyiség nőtt 0,1 TWh-val.