A Budapesti Közművekhez tartozó Főtáv távhőszolgáltató divízió – részben uniós forrásból – távhővezetéket épít az V. kerületi Honvéd utcában – tette közzé a Főtáv. A munka során egyes utcákban teljes, máshol részleges lezárás lesz október 5-től, illetve október 17-től, néhány napon át.

fűtés levétel
Fotó: Shutterstock

A távfűtés kíméli a levegő minőségét 

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázüzemű berendezésekkel történik, amelyek jelentősen szennyezik a levegőt. A fővárosi
távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával azonban számottevően javítható Budapest, de kiemelten a belvárosi területek levegőminősége is, hiszen a távfűtés a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár. Hatékonyabb is az
elavult helyi hőtermelésnél. 

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid kibocsátását takarítják meg, a távhő divízió folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi 400 ezer tonnás megtakarítás is elérhető.

Utca helyett mélygarázs

Az ideiglenesen megszűnő parkolók helyett a Főtáv a környéken élő, érvényes kerületi várakozási engedéllyel rendelkező kerületi lakosoknak a Szabadság téri mélygarázsban nyújt ingyen parkolási lehetőséget. A jogosultak erre vonatkozó igényüket a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.-nél a [email protected] e-mail-címen jelezhetik rendszámuk, címük és telefonszámuk megadásával.
A szeptember közepén kezdődött munkával párhuzamosan a Főtáv folyamatosan keresi fel a távfűtésbe bekapcsolható nagyobb intézményeket, társasházakat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is várja a leendő új ügyfelek jelentkezését.