Átfogó nukleáris együttműködési programot jelentett be Üzbegisztánnal Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető hivatalában fogadta kedd reggel Vlagyimir Norov üzbég külügyminisztert, majd a tanácskozás után sajtótájékoztatót tartottak. A megállapodást a nap folyamán a két ország vezetője, Orbán Viktor miniszterelnök és Savkat Mirzijojev elnök írják majd alá. 

SZIJJÁRTÓ Péter; NOROV, Vlagyimir, Szijjártó Péter üzbég hivatali partnerével tárgyalt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Közép-Ázsiai stabil helyzete Európa biztonsága szempontjából is kiemelt fontosságú, így Magyarország is kiemelt figyelmet fordít a térségre

– nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbég kollégájával közös sajtótájékoztatón.

A tárcavezető bejelentése szerint

Magyarország stratégiai partnerséget ír alá Üzbegisztánnal, amelynek egyik legfontosabb pontja a nukleáris együttműködés.

Ez a partnerség három fontos pillérből áll majd: technológiai, oktatási és energetikai.

A megállapodás részeként Üzbegisztánból több, a nukleáris energia szempontjából kulcsfontosságú nyersanyag – főként urán – érkezik Magyarországra, miközben a ösztöndíjjal magyar egyetemeken tanuló üzbég hallgatók között jelentős számban lesznek olyanok, akik nukleáris mérnöki képzésben vesznek majd részt. 

Szijjártó Péter elmondta, hogy további 16 együttműködés várható a két ország között, amelyeket a különböző minisztériumok a nap további részében deklarálnak majd.

Vlagyimir Norov is kedvezőnek ítélte meg a két fél kapcsolatát, kiemelte, hogy ebben az évben már harmadszor találkozott magyar kollégájával. Üdvözölte, hogy a magyar fél nyitott az együttműködésre.