Energia

Újra négy blokkal működik a Paksi Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű első blokkjának éves nagykarbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel.

Ismét üzemel a Paksi Atomerőmű mind a négy blokkja – közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca közleménye szerint a kormány célja, hogy az energiaválságban is garantálja az ellátásbiztonságot, és alacsonyan tartsa a lakossági energiaárakat. Miközben Európa egyes részein az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energia elérhetőségében rendszeres fennakadásoktól lehet tartani, és drasztikusan megemelkedett az energiahordozók világpiaci ára, 

hazánkban biztosított a folyamatos ellátás, és az atomenergia a garancia az olcsóbb áramra.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően Európában Magyarországon a második legalacsonyabb az áram ára. A Paksi Atomerőmű első blokkjának éves nagykarbantartása rendben lezajlott, az erőmű minden blokkja zavartalanul üzemel – jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár.

Fotó: Földi D. Attila / VG

A Paksi Atomerőmű a hazai villamosenergia-termelés csaknem felét adja, ezzel stratégiai szerepet játszik a hazai áramellátásban és a külföldi kitettségek mérséklésében, a rezsicsökkentés fenntartásában, és nélkülözhetetlen a klímasemlegességi célok elérésében is.

Az erőmű első blokkjának éves nagykarbantartása augusztus elején kezdődött, része volt többek közt a reaktortartály és a főberendezések ciklikus vizsgálata is.

A blokk leállítását, indítását és a fűtőelemcserével, -karbantartással kapcsolatos valamennyi tevékenységet az Országos Atomenergia Hivatal felügyelte. A visszaindítás a tegnapi napon megkezdődött, így az atomerőmű mind a négy blokkja ismét üzemel. A Paksi Atomerőműben rendelkezésre áll az előírásoknak megfelelő mennyiségű üzemanyag-tartalék, az üzemanyag szállítása a terveknek megfelelően történik.

Szijjártó Péter: jogunkban áll megépíteni az új paksi atomerőművet

A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány nem kíván belemenni semmilyen ideológiai vitába, amely a paksi bővítést veszélyeztetné.

 

üzemelés Paksi Atomerőmű blokk
Kapcsolódó cikkek