A Cop27 klímakonferenciára időzítette a Bloomberg azoknak a műholdas felvételeknek a közlését, amelyek bemutatják, hogyan jut a légkörbe hatalmas mennyiségben metán, az a gáz, ami a szén-dioxidnál is erősebb hatást gyakorol a globális felmelegedésre.

ghgsat.com
Fotó: ghgsat.com

A GHGSat Inc.  emissziófigyelő vállalattól kapott magas felbontású műholdkép azt mutatja be, hogy Kína legnagyobb olajmezője felett kevesebb mint két nappal ezelőtt több metánfelhő is képződött.

Az exkluzív fotók rámutatnak – írja a Bloomberg –, hogy a gyorsan fejlődő műholdas technológia segítségével a világ szinte minden részében kimutatható a metán kibocsátása. Ez abban segíthet, hogy az emisszióval egy időben feltárhatók legyenek a mennyiségek és felfedezhetők a hatalmas üvegházhatású gázt kibocsátó területek és vállalatok.

A tudósok szerint az atmoszférába kerülése utáni első két évtizedben a metán 84-szer annyira melegíti fel a klímát, mint a szén-dioxid, így a kibocsátásának a csökkentése a bolygó hűtésében a leggyorsabb és a legolcsóbb módszer lehet.

A Bloomberg további fotókat is közöl majd. A metán kibocsátása nemcsak Kínában probléma, hanem világszerte. Joe Biden amerikai elnök törvényei tonnánként 1500 dolláros büntetéssel fenyegetik a kibocsátó cégeket. Azonban az annak mérséklésére üzembe helyezett legjobb berendezések is csak a metán egy részét tartják vissza a kritikák szerint – ezt az AP a BP egy texasi mezőjének példájával ecseteli friss cikkében.

A metán a földgáz elsődleges komponense, és a föld felmelegedésének mintegy 30 százalékáért felelős – írja a hírügynökség.

Kiszabadulhat a földgáz bányászata és szállítása közben, emellett rendszeres mellékterméke az olaj-, valamint széntermelésnek is, és ha a szereplőknek nincs meg a gáz piacra juttatásához szükséges technológiájuk, akkor a légkörbe bocsáthatják. A Nemzetközi Energiaügynökség arra szólította fel az olaj- és gázpiac szereplőit, hogy szüntessenek be minden nem létfontosságú metánkiengedést.

Metánvita: egyes kutatások már rehabilitálták a szellentő teheneket

Folyik a vita, vajon mennyire felelős a mezőgazdaság, illetve az állattenyésztés a globális felmelegedésért, a metán, egyáltalán az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásáért. A gazdálkodók állítják: az agresszív zöldek állításai csak nyomokban tartalmaznak valóságot.