Energia

Őrültség Brüsszel gázpiaci javaslata a magyar külügyminiszter szerint

Veszélyesek és az energiaellátás biztonságát fenyegetik az Európai Bizottság legújabb gázpiaci javaslatai – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki az energiaügyekért felelős uniós miniszterek brüsszeli tanácskozásán vesz részt.

Veszélyesek az Európai Bizottság friss javaslatai a gázpiacról, és az ellátás biztonságát fenyegetik – mondta online sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter. Az energiaügyekért felelős uniós miniszterek brüsszeli tanácskozásán részt vevő magyar külgazdasági és külügyminiszter az egyik javaslatról – arról, hogy a tagországoknak kötelező legyen hat héttel előre bejelenteniük a gázvásárlási tárgyalásaikat – még erősebben fogalmazott: „őrültségnek” nevezte.

Fotó: Szijjártó Péter / Facebook

A rendkívüli miniszteri ülés a megújuló energiafajták engedélyezési eljárásainak felgyorsítása mellett a földgázbeszerzéssel összefüggő európai szolidaritással kapcsolatos brüsszeli elképzeléseket vitatta meg, és megkezdték a gázársapka bevezetéséről szóló javaslat megtárgyalását is.

A bizottság szándékával ellentétben döntés nem született egyik témában sem, a tagállamok „jelentős része”, köztük Magyarország ellenkezése miatt. A javaslat a magyar álláspont szerint hibásan nyúlna bele a gázárpiac működésébe – mondta Szijjártó Péter. December 13-án újabb rendkívüli ülést tartanak az energiaminiszterek.

Ezek rossz javaslatok, ráadásul veszélyesek az európai energiaellátás biztonsága szempontjából

– foglalta össze a külügyminiszter.

A bizottság által ugyancsak javasolt olajársapka ügyét az energiaminiszterek nem tárgyalták, de a nagykövetek tanácsa még vagy csütörtök este, vagy pénteken reggel folytatja a tárgyalást róla – mondta.

A szolidaritási mechanizmus

A javasolt szolidaritási mechanizmus a magyar külügyminiszter szerint két „nonszensz” elemet is tartalmaz, és ha ezek benne maradnak a javaslatban, akkor Magyarország december 13-án nemmel szavaz rá. Az egyik, hogy az érintett válallatoknak és tagállamoknak hat héttel előre be kellene jelenteniük a bizottságnak, ha földgázbeszerzésről kívánnak tárgyalni, holott a válságban gyakran gyors döntéseket kell hozni. 

Ez nonszensz, őrültség… Van, hogy egy nap sincsen arra, hogy várjunk

– mondta a miniszter. A nemzeti energiamix meghatározása nemzeti hatáskör, ez sérülne ezzel az intézkedéssel, arról nem is beszélve, hogy olyan információkat kellene átadni a bizottságnak, amelyek súlyos érdeksérelmet okoznának. „Nem akarjuk, hogy Brüsszel visszaéljen a magyar energiapiacra vonatkozó információkkal”, és azt se, hogy közbeavatkozzon – tette hozzá.

Egységfront alakul a gázársapka ellen

Görögország, Lengyelország, Málta és Belgium is ellenzi a brüsszeli javaslatot, csatlakozva a németek által vezetett tiltakozókhoz.

A javaslat másik pontja, amelyet Magyarország visszautasít, hogy veszélyhelyzetben egy tagországnak, ha van földgáz a tárolójában, azt át kell adnia a másik, nehéz helyzetben lévő országnak. „Megint csak nonszensz”, hogy a magyar embereknek és vállalatoknak magyar pénzből vásárolt földgázt kötelező legyen másik országnak odaadni – mondta.

Beszerzéskor mindig magasabb a gáz ára, mint kitároláskor. A javaslat lehetőséget adna a spekulációra, hiszen senki nem lesz abban érdekelt, hogy betároláskor gázt vegyen. Hanem majd ha nincsen elég földgáz, akkor Brüsszel a szolidaritási mechanizmus alapján kötelezővé teszi a szomszédnak – aki gondoskodott a beszerzésről –, hogy adja oda a magáét olcsóbban.

Ettől összességében Európában a földgáztárolási szint csökkenni fog, mindenki spekulál majd, ami ellátásbiztonsági veszélyt okozna – figyelmeztetett Szijjártó Péter.


A gázársapka-javaslat veszélyes és felesleges

A külügyminiszter szerint a bizottság által a gázársapkáról előterjesztett, most először az asztalra tett javaslat a gázpiac működésébe való beavatkozásra „rendkívül veszélyes”, mert súlyos ellátásbiztonsági problémákat okozhat. 

Egy ársapka bevezetése bizonyos árkörnyezetben okozhatja az Európába irányuló gázszállítások visszatartását vagy eltérítését más térségekbe

– figyelmeztetett. 

Hirtelen rátapostak a forintra, forr a levegő az sújtotta Európában

Izzanak a kedélyek az energiaválság sújtotta Európában, de ezzel nem lehet fűteni, és a forintra ránehezülnek a német sajtójelentések is, amelyek szerint nem csitul az visszatartása miatti vita Brüsszellel.

Ráadásul a most beterjesztett javaslat pontjai nem vagy alig felelnek meg az uniós állam- és kormányfők legutóbbi csúcstalálkozóján meghatározott szempontoknak – tette hozzá. „Teljesen szembemegy” például azzal az elvvel, hogy semmilyen módon nem érintheti a hosszú távú gázszállítási szerződéseket.

Ez Magyarország számára elfogadhatatlan kockázatokat és kárt okozna, holott a bizottság nem jogosult felülbírálni az állam- és kormányfőket 

– mondta Szijjártó Péter.  

A miniszter hozzáfűzte, nem az ársapka és a gázkínálatot visszafogó lépések – például Oroszország kizárása – a megoldás az energiaválságra, hanem a kínálat növelése új források, új szállítási útvonalak bevonásával. Emellett a bizottsági javaslat nem felel meg annak az elvárásnak sem, hogy az intézkedéseket megfelelő hatástanulmányoknak kell megelőzniük – tette hozzá.

Megpróbálták felrobbantani a Déli Áramlat földgázvezetéket

Robbantásos merényletet próbáltak véghez vinni a Déli Áramlat földgázvezeték ellen az oroszországi Volgográd megyében. Az orosz biztonsági szolgálatnak sikerült megelőznie a katasztrófát. Oroszország ezen a vonalon küld földgázt Törökországba és Európába.


 

 

 

 

energiaválság gázársapka energiaminiszterek szolidaritás Szijjártó Péter Európai Tanács
Kapcsolódó cikkek