Energia

Rezsicsökkentés: durván levágja az áram- és gázárat a német közműszolgáltató

A 700 ezer fogyasztási helyet ellátó vállalat ügyfeleinek terhei a világpiaci árak mérséklődése mellett az „előrelátó beszerzési politika” révén csökkennek.

 Jelentős mértékű árcsökkentést jelentett be Németország nyugati részének egyik legnagyobb városi közműszolgáltatója, a több száz ezer ügyfelet kiszolgáló Entega. A Darmstadtot ellátó vállalat a villamos energia árát csaknem 25, a földgázét 30 százalékkal csökkenti áprilistól az egyetemes szolgáltatási területen. Az év második felében várhatóan a versenypiaci ellátás területén is mérséklődnekvaz árak, így mindenki kevesebbet fizet majd az energiáért – mondta Marie-Luise Wolff, az Entega vezetője egy pénteki lapinterjúban.

Watthour,Meter,Of,Electricity,For,Use,In,Home,Appliance.this,Is Watthour meter of electricity for use in home appliance.This is a modern technology that can monitor the home's electrical energy consumption.Electronics
Fotó: Shutterstock

A 700 ezer fogyasztási helyet ellátó vállalat ügyfeleinek terhei a világpiaci árak mérséklődése mellett az „előrelátó beszerzési politika” révén csökkennek – mondta az Entega igazgatótanácsi elnöke, aki a legnagyobb ágazati érdekképviselet, az energetikai és vízgazdálkodási vállalatok szövetségének (BDEW) vezetője. Marie-Luise Wolff a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a világpiacon megmarad a volatilitás, az árak heves ingadozása, és nem lehet arra számítani, hogy a földgáz ellenértéke visszatér a két évvel korábbi alacsony szintre.

Mint mondta, az árak alakulásában döntő szerepe van az ázsiai gazdasági helyzetnek, így ha Kína recesszióba kerül, rengeteg földgázunk lesz, ha pedig fellendül a kínai gazdaság, a földgáz ellenértéke is emelkedik. Az viszont feltételezhető, hogy a megawattóránként 60-80 euró lesz az új normalitás a földgáz nemzetközi piacán. Ez jelentősen elmarad a tavaly nyári 350 euró körüli csúcsértékektől, de a fogyasztók számára így is megawattóránként 100-120 eurót, vagyis kilowattóránként tíz-tizenkét centet jelent – fejtette ki a szakember.

Az Entega az első nagyobb németországi szolgáltatók között van, amelyek nemcsak az új, hanem a meglévő ügyfelekre vonatkozó árakat is csökkentik.

 Az újonnan belépők már hosszabb ideje egyre kedvezőbb árakat kapnak országszerte. Az energiaszolgáltatók, valamint a pénzügyi és a távközlési szolgáltatók, illetve a biztosítók árainak összehasonlításával foglalkozó legnagyobb német szakportál, a Verivox legutóbbi számításai szerint tavaly augusztus és december között több mint 50 százalékkal csökkent a földgáz új ügyfeleknek szabott ellenértéke a térségi – több régiót egybefogó szolgáltatási területen működő – szolgáltatóknál.

Így augusztusban egy évente 20 ezer kilowattnak megfelelő mennyiségű földgázt fogyasztó háztartás esetén még 8000 euró körüli éves gázszámlával járt, ha a család az egyetemes szolgáltatáson kívüli legolcsóbb ajánlatot választva kötött új szerződést. Ez az összeg decemberre 3780-ra csökkent. Hasonló folyamatok zajlanak a villamos energia piacán, ahol az új belépő ügyfeleknek járó tarifa alapján négyezer kilowattos évi fogyasztás mellett az októberi 2200 euró feletti csúcsról 1600 körüli szintre süllyedt a villanyszámla éves szintre számolt összege a Verivox számításai szerint.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek