Energia

Von der Leyen: Putyin lebecsülte az ukránokat és Európát is

Az Európai Bizottság elnöke előadásában kiemelte, semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez.

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez – szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi új évi fogadásán.

Fotó: AFP

„Ez generációs feladat, amellyel meg kell birkóznunk” – szögezte le a német politikus. Von der Leyen a német ipar egyik központjának számító Észak-Rajna–Vesztfáliában hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdaság rovására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a brüsszeli testület vezetője szerint „alábecsülte az ukrajnai nép bátorságát és ellenálló képességét, akárcsak az európaiak összetartását”.

Putyin arra számított, hogy az olaj-, szén- és földgázfüggőségünk miatt zsarolhat minket, de ezeket a számításokat keresztülhúzta, hogy Németország más országoktól kezdett energiahordozókat beszerezni

– hangoztatta Von der Leyen, aki azt nem tette hozzá, hogy az orosz olajembargója miatt a kontinens legnagyobb beszállítója a jövőben Kína és India lehet, ahol nagyrészt ugyancsak orosz kőolajat finomítanak – és drágábban.
 

 

Ursula von der Leyen orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin Európai Unió
Kapcsolódó cikkek