A hét legfejlettebb ipari ország (G7) energia-, klíma- és környezetvédelmi minisztere vasárnap ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a fosszilis tüzelőanyagok kivezetését minden ágazatban, de új határidőt nem szabtak.

High Voltage Pylons During Sunset Time
Fotó: AFP

A G7-országok (Egyesült Államok, Japán, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország és Kanada) a Japán északi részén, Szapporóban tartott tanácskozásukon azt hangsúlyozták, hogy ez a célkitűzés része az energia-, illetve szén-dioxid-semlegesség elérésére irányuló erőfeszítéseiknek, legkésőbb 2050-ig. A G7-ek tavaly már elkötelezték magukat amellett, hogy 2035-re a villamosenergia-ágazat nagy részét szén-dioxid-mentessé teszik, és ezt a célt vasárnap újból megerősítették.

A nehéz tárgyalásokat jelzi, hogy a résztvevők nem vállaltak konkrét időpontot a szénalapú villamosenergia-termelés fokozatos kivezetésére, míg az Egyesült Királyság Franciaország támogatásával 2030-as határidőt javasolt.

A megállapodás a megújuló energiaforrások fejlesztésének felgyorsítását és a földgázfogyasztás csökkentését szorgalmazta, miközben a fosszilis tüzelőanyagokból való fokozatos kivonulásra törekszik – derült ki a csoport vasárnapi közleményéből. A tagok elismerték a földgázfogyasztás csökkentésének szükségességét, ugyanakkor azt is elmondták, hogy az ágazatba való beruházások segíthetnek a lehetséges energiahiányok kezelésében – derült ki a közleményből.

A fejlett demokráciákat tömörítő G7 csoport miniszterei kétnapos tanácskozásának témája az éghajlat-, energia- és környezetvédelmi politika volt. 

A megújuló üzemanyagforrások és az energiabiztonság kérdései Oroszország ukrajnai invázióját követően újból sürgetővé váltak.

A házigazda Japán, amely szinte minden energiaszükségletét importból fedezi, legalább 10-15 évig meg akarja tartani a cseppfolyósított földgázt (LNG) átmeneti üzemanyagként. „Drasztikusan növelni fogjuk a megújuló energiaforrásokból előállított villamos energiát” – fogalmaztak a tagok a közleményben, vállalva, hogy 2030-ig közösen 150 gigawattal növelik a tengeri szélkapacitást, a napenergia-kapacitást pedig több mint 1 terawattra. 

A résztvevők abban is megállapodtak, hogy felgyorsítják a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonását, hogy legkésőbb 2050-re elérjék a nettó nullát az energiarendszerekben.