Vasárnap megkezdi a kereskedelmi áramtermelést a finnországi Olkiluoto 3 (OL3) atomerőmű, Európa legnagyobbika - jelentette be szombaton az üzemeltető társaság, a Teollisuuden Voima (TVO).

A Fortum finn közüzemi konszern, valamint energiaipari és nagy iparvállalatok egy konzorciumának a tulajdonában lévő TVO szerint az atomerőmű Finnország energiaszükségletének 14 százalékát fogja fedezni, csökkentve egyúttal a svédországi és norvégiai áram importjára való rászorultságot egy olyan időszakban, amikor az oroszországi gáz- és áramszállítások leállítása megrendítette az ellátási biztonságot. 

workers stand in front of the OL3, the latest among three reactors at the nuclear power plant Olkiluoto on the island of Eurajoki, western Finland, on October 5, 2022. - Finland's long-delayed Olkiluoto 3 nuclear reactor has reached full power to become the most powerful electricity production facility in Europe, operator TVO said on September 30, 2022, a boost amid a continent-wide energy crunch.
Fotó: Olivier Morin/AFP

Az atomerőmű áramtermelése mintegy 60 százalékkal csökkenti Finnország áramimport-szükségletét.

Oroszország tavaly májusban állította le finnországi áramexportját, mivel a RAO orosz közüzemi konszern - állítása szerint - nem kapta meg szállításai ellenértékét. Nem sokkal később a Gazprom is leállította finnországi földgázszállításait. A nagy energiadeficittel rendelkező Finnországban, energetikai szakértők szerint, az atomerőmű hálózatra kapcsolása csökkenteni fogja a villamosenergia árát.

Az OL3 1,6 gigawattos áramtermelő kapacitású reaktora négy évtizede az első atomenergetikai létesítmény Finnországban, Európában pedig 16 éve az első. A reaktor építése 2005-ben vette kezdetét. Az üzembe helyezést eredetileg négy évvel későbbre tervezték, de számos technikai probléma miatt az időpont folyamatosan halasztást szenvedett. Az OL3 tavaly márciusban kezdte meg a kísérleti áramtermelést, és négy hónappal később tervezték hálózatra kapcsolni. Ezt azonban ismét műszaki hibák akadályozták meg.
 

Az erőműegység által egy év alatt termelt 12 TWh (terawattóra) villamosenergia például 5,2 millió lakás fűtésére elegendő.